Foto: AFP/Scanpix
Vairākas Āzijas un Klusā okeānā piekrastes valstis un teritorijas ceturtdien Japānā Fukuokas pilsētā panākušas vienošanos, ka par 15% samazinās tunča nozveju, vēsta aģentūra AFP.

To deviņu valstu vidū, kas vienošanos panāca, bijušas arī ASV, Ķīna, Dienvidkoreja, Taivāna un Japāna, kas ir pasaulē vienas no lielākajām nācijām, kas lielos apjomos nozvejo un patērē tunčus.

ASV esot piedāvājusi apjomu samazināt par 25%, taču lielāku atbalstu ieguvusi Japānas iniciatīva samazināt par 15 %, tādējādi radot mazākus riskus industrijai.

Viena no pasaules vadošajām vides aktīvistu un pacifistu organizācijām "Greenpeace" gan paziņojuši, ka ar 15% būs par maz, lai glābtu no izzušanas tunču populāciju. Organizācija uzver, ka nozveju būtu jāaizliedz pavisam, līdz zivju suga spētu savairoties pietiekami lielā daudzuma, un ievērojami samazinātos risks populācijas izzušanai.

Organizācija arī vairākkārtēji organizējusi demonstrācijas pret Japānas lielo tunču patēriņu. Japānā šī zivs ir īpaši iecienīta dažādos suši restorānos un daudzajos Japānas jūras velšu tirgos.

Foto galerija no Japānas lielākā zivju tirgus Cukidzi, kur tuncis ir viens no visvairāk pārdotajiem produktiem:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!