Foto: RIA Novosti/Scanpix

Minskas tiesa piektdien, 6. septembrī noraidījusi lūgumu atbrīvot apcietinājumā Krievijas ”Uralkali” ģenerāldirektora Vladislavu Baumgernteru, par kuru galvot bijuši gatavi tādi Krievijas sabiedrībā redzami ļaudis kā Permas gubernators Viktors Basargins un Valsts domes deputāts Igors Barinovs.

Baltkrievu tiesnešiem advokātu sagādātie galvotāji nav šķituši gana uzticami, tādēļ tagad Baumgertnera aizstāvji gatavojas iesniegt tiesā prasību atbrīvot viņu pret drošības naudu. Atbilstoši Balkrievijas Kriminālprocesa kodeksam, drošības naudas apmēram ir pilnībā jāsedz apsūdzētās personas nodarītie zaudējumi, kas, saskaņā ar baltkrievu aplēsēm, jau sasnieguši 100 miljonus ASV dolāru ( 53,4 miljonus latu), vēsta "komersant.ru".

Prasība par augusta nogalē aizturētajam Baumgertneram noteiktā drošības līdzekļa maiņu piektdien skatīta slēgtā tiesas sēdē, kura ilgusi aptuveni trīs stundas.

"Delfi" jau ziņoja, ka starp Baltkrieviju un Krieviju patlaban norit sīva cīņa par ietekmi globālajā potaša tirgū. Jūlijā "Uralkali" nolēma izslēgt no kālija minerālmēslu izejvielas - potašas - eksporta līdzšinējo starpnieku - "Belarussian Potash Company" un turpmāk visu produkciju realizēt, tikai izmantojot "Uralkali Trading".

Baltkrievija uz to reaģēja, izvirzot apsūdzības un izsludinot starptautiskā meklēšanā vairākas augstas "Uralkali" amatpersonas, tostarp kompānijas lielāko akcionāru, Krievijas domes augšpalātas locekli Suleimanu Kerimovu.

Krievija parādā nepaliek - tā jau paziņojusi, ka pārtrauks izejvielu piegādi Baltkrievijā esošajām naftas pārstrādes rūpnīcām, kā arī sākusi pastiprināti kontrolēt baltkrievu ražotos pārtikas produktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!