Foto: stock.xchng

Krievijas un Lietuvas "piena karos" var ciest arī Latvijas piena eksportētāji, kuri produkciju realizē Lietuvā, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

"Ja tagad tiks slēgta robeža, tas nozīmē, lai to atvērtu, paies apmēram pusgads, kamēr visi dienesti sakārtos attiecības un tiks veikti papildus auditi," radio sacīja ministre. Savukārt pusgada laikā Latvijā īpaši varētu ciest nepārstrādāta piena eksportētāji uz Lietuvu. Pašlaik uz Lietuvu tiek eksportēts ap 20% Latvijas svaigā piena un nav zināms, vai Lietuva turpinās iepirks Latvijas pienu, bažījas ministre.

Ministre gan norādīja, ka pašlaik ir labas piena cenas, līdz ar to eksportēt pienu varētu uz citām valstīm. Latvijas ražotāji arī būtu gatavi paplašināt piena eksportu uz Krieviju, taču gada laikā nav izdevies paplašināt tiesīgo eksportētāju sarakstu, jo Krievijas puse neveica nepieciešamās pārbaudes, bilda ministre.

Pašlaik Latvija uz Krieviju eksportē ap 10% piena.

Jau vēstīts, ka Krievija paziņojusi, ka daļēji aizliegs piena produktu importu no Lietuvas, un šis lēmums tiek skaidrots ar Maskavas centieniem izdarīt spiedienu uz Viļņu, kura šobrīd pilda Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts pienākumus un cenšas panākt Ukrainas tuvināšanos ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!