Foto: AFP/Scanpix
Dubaija trešdien uzvarējusi konkursā par izstādes "World Expo 2020" organizēšanu, konkurencē pārspējot Brazīlijas, Krievijas un Turcijas pilsētas.

Dubaijā šī labā vēsts tika atzīmēta ar grandiozu uguņošanu no "Burj Khalifa" torņa, kura pakājē sapulcējās liels līksmojošu ļaužu pūlis.
Par godu uzvarai pilsētas varasiestādes ceturtdien visās skolās izsludinājušas brīvdienu.

"Es esmu ļoti lepns, ka dzīvoju nākotnes pilsētā," norādīja kāds indiešu students, kurš dzimis Dubaijā un pieredzējis strauju pilsētas attīstību.

Balsojumā Parīzē bāzētajā Starptautiskajā Izstāžu birojā (BIE), kurā ir pārstāvētas 168 dalībvalstis, Dubaija saņēma 116 balsis, kamēr tās tuvākā konkurente Krievijas pilsēta Jekaterinburga ieguva tikai 47 balsis.

Uz tiesībām rīkot "World Expo 2020" pretendēja četras pilsētas - Dubaija, Jekaterinburga, Brazīlijas pilsēta Sanpaulu un Turcijas pilsēta Izmira. Tomēr balsošanas pēdējā kārtā sacentās tikai Dubaija un Jekaterinburga.

BIE izraugās pilsētas divu veidu "Expo" izstāžu rīkošanai - starptautisko un vispasaules izstāžu.

Mērogā plašākās vispasaules izstādes, kas ilgst pusgadu, tiek rīkotas ik pa pieciem gadiem. Bet starplaikā tiek rīkotas starptautiskās izstādes, kas ilgst trīs mēnešus un arī savā mērogā ir mazākas par vispasaules izstādēm.

Iepriekšējā izstāde "World Expo 2010" norisinājās Šanhajā, Ķīnā, no 2010.gada 1.maija līdz 31.oktobrim, bet nākamā 2015.gadā notiks Milānā.

Pirmā vispasaules izstāde tika sarīkota Londonā 1851.gadā, un kopš tā laika šīs izstādes ir kļuvušas par tehnoloģiju, arhitektūras un kultūras sasniegumu demonstrācijas vietu, vienlaikus piesaistot daudz apmeklētāju pilsētām, kurās tās tiek rīkotas, kā arī ģenerējot uzņēmējdarbību un veicinot tūrismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!