Foto: AP/Scanpix
Arī miljardos mērāmu kapitālu var zaudēt – gan neveiksmīgu ieguldījumu, gan dažādu globālu ekonomikas ķibeļu rezultātā. Par to uz savas ādas pārliecinājušies šie cilvēki, kuru uzvārdi savulaik bijuši lasāmi pasaules turīgāko iedzīvotāju sarakstos, bet nu ierindojas ”miljardieru ar mīnusa zīmi” reitinga augšgalā. Tiesa gan, kā liecina portāla ”Publy.ru” izveidotais pasaules vēsturē lielākos zaudējumus pārcietušo miljardieru saraksts, daži no pasaules turīgākajiem vīriem spējuši atgūties arī pēc tam, kad zaudējuši kapitālu, kura apmērs pārsniedz Latvijas vairāku gadu iekšzemes kopproduktu.

Banku krīzes izputinātais

Foto: AFP/Scanpix

Savulaik Bjerfolfurs Gudmundsons bija otrais bagātākais vīrs Īslandē, bet 2009. gadā viņš bija spiests paziņot par savu bankrotu. Gudmundsonam piederēja alus darītavas un futbola klubs "West Ham", bet viņa ienākumu galvenais avots bija nu jau bēdīgu savu iemantojusī Īslandes banka "Landsbanki", kas 2008. gadā sabruka kopā ar visu Īslandes finanšu sistēmu. Par "piemiņu" no miljardu vērtajiem īpašumiem Gudmundsonam palikušas 0,722 miljardus latu lielas parādsaistības.

110 gadi cietumā

Foto: AFP/Scanpix

Teksasas štatā dzimušais Allens Stenfords savas karjeras ziedu laikos tika uzskatīts par vienu no bagātākajiem cilvēkiem ASV un bija iekļauts "Forbes" veidotajā planētas 400 bagātāko cilvēku sarakstā - viņa īpašumu, tostarp tādu luksusa "nieku" kā privātās lidmašīnas un jahtas - kopējā vērtība tika lēsta aptuveni 2,2 miljardu dolāru (1,14 miljardu latu) apmērā. Viss beidzās 2009. gadā, kad Stenfords tika atzīts par vainīgu krāpšanā - izrādījās, ka Stenfordam piederošā banka Antigvā klientiem solījusi nesamērīgi augstus depozītu procentus, bet pats Stenfords klientu naudu tērējis savām vajadzībām. Aptuveni 20 tūkstoši investoru vēl arvien gaida, kad Stenfords atdos viņiem viņu naudu, bet pats izbijušais miljardieris izcieš tiesas piespriesto 110 gadus ilgo cietumsodu.

Nekustamā īpašuma burbuļa upuris

Foto: AFP/Scanpix

Šons Kvins ir vēl viens miljardieris, kuram liktenīga izrādījās 2008. gada rudenī sākusies globālā ekonomikas krīze, kas vispirms izputināja baņķierus un nekustamā īpašuma magnātus. Vēl krīzes priekšvakarā Kvins tika uzskatīts par bagātāko cilvēku Īriijā. 2007. gadā, kad nekustamā īpašuma tirgus plauka un zēla, Kvins lielāko daļu savu īpašumu ieķīlāja "Anglo Irish Bank", kas kreditēja nekustamo īpašumu attīstītājus Īrijā. Drīz pēc tam sākās nekustamo īpašumu tirgus krīze, celtniecības nozare izputēja, bet Kvina investīcijas nesa pamatīgus zaudējumus. Gadu vēlāk Īrijas valdība nacionalizēja "Anglo Irish Bank" un 2,8 miljardus dolāru lielos Kvina ieguldījumus. Savukārt "Anglo Irish Bank" sadalīšanas procesā izveidotā banka "IRBC" nacionalizēja Kvina atlikušos īpašumus, tostarp viņa galveno aktīvu "Quinn Group". No daudzmiljardu kapitāla Kvinam atlikuši vien aptuveni 15 tūkstoši dolāru.

Zaudēti 70 miljardi dolāru? Nieks vien!

Par Japānas Bilu Geitsu iesauktais Masaesi Sans, neraugoties uz 70 miljardus dolāru (vairāk nekā 36 miljardus latu) lieliem zaudējumiem, vēl arvien ir bagātākais Uzlecošās saules zemes iedzīvotājs. 1981. gadā Sans izveidoja "SoftBank", kas vēlāk pārtapa par Japānas vadošo telekomunikāciju un interneta tehnoloģiju korporāciju. Tā dēvētā dot.com buma laikā "SoftBank" vērtība sasniedza 180 miljardus ASV dolāru (ap 93 miljardiem latu), bet Sana kapitāldaļu vērtība - aptuveni 78 miljardus ASV dolāru (ap 40,25 miljardiem latu). Kad tā dēvētais dot.com burbulis plīsa, "SoftBank" akciju vērtība samazinājās par 98% un Sans cieta lielākos zaudējumus cilvēces vēsturē. Tomēr jau pēc dažiem gadiem "SoftBank" akcijas daļēji atguva zaudēto vērtību", bet līdz ar kompānijas "Sprint" iegādi "SoftBank" ir reālas izredzes kļūt par trešo lielāko mobilo sakaru kompāniju pasaulē. 

Kapitāls izsīkst līdz ar naftas laukiem

Foto: AFP/Scanpix

Brazīlietis Eike Batista savulaik skaitījās astotais bagātākais cilvēks pasaulē, turklāt tolaik viņam paticis lielīties, ka kādu dienu viņš kļūšot par pasaules bagātāko iedzīvotāju. Tomēr Fortūna no viņa novērsās un neilgā laikā lielībnieks zaudēja 33 miljardus dolāru ( 17 miljardus latu) - viņam piederošā naftas ieguves kompānija "OGX" bankrotēja. Izrādījās, ka "OGX" piederošās naftas atradnes, kurās esošā "melnā zelta" pārvadāšanai tika pirktas transporta kompānijas un tankkuģi, nebūt nav tik bagātīgas, kā cerēja Batista un viņa piesaistītie investori. Patlaban četras no piecām naftas atradnēm ir pamestas.

Pieceļas pēc IT krīzes

Foto: Publicitātes foto

Mobilo telekomunikāciju kompānijas "Hikari Tsushin" dibinātāja Jasumicu Šigetas īpašumu vērtība savulaik sasniedza 42 miljardus ASV dolāru (21,7 miljardus latu), taču, kad Japānas IT industriju sagrāva krīze, Šigetas aktīvu vērtība  nieka vienas dienas laikā saruka līdz 5 miljardiem ASV dolāru (2,6 miljardiem latu). Kopējie Šigetas zaudējumi sasniedza iespaidīgus apmērus - 40 miljardus ASV dolāru (20,64 miljardus latu), taču viņš nepadevās arī tad, kad no daudzmiljardu kapitāla pāri bija palikusi "sīknauda" - tikai 600 miljoni dolāru (ap 310 miljoniem latu). Šigeta nolēma paplašināt "Hikari Tsushin" darbību, pievērsās apdrošināšanai un kancelejas preču tirdzniecībai, un izglāba kompāniju no tālākas lejupslīdes.

Brīvprātīgi šķiras no miljardiem

Foto: EPA/LETA

Regulārs pasaules bagātāko cilvēku saraksta pirmais numurs - "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss šo statusu uz brīdi zaudēja 2010. gadā, kad kopā ar sievu Melindu nolēma ziedot 28 miljardus ASV dolāru (vairāk nekā 14,4 miljardus latu) labdarībai. Tomēr neraugoties uz brīvprātīgu atteikšanos no daļas kapitāla, tagad Geitsa aktīvu vērtība jau atkal sasniegusi aptuveni 67 miljardus ASV dolāru (34,6 miljardus latu). "Publy.ru" uzsver, ka Geitss ir vienīgais no miljardus zaudējušo cilvēku reitinga pirmajā desmitniekā iekļautajiem cilvēkiem, kurš no sava kapitāla šķīries pēc paša vēlēšanās.

Opera svarīgāka par pārvietošanās brīvību

Foto: DELFI

Amerikāņu investoru Alberto Vilāru 2008. gadā notiesāja ar deviņus gadus ilgu brīvības atņemšanu. Cietumsoda iemesls - krāpšana, jo atklājās, ka cilvēks, kurš bija pazīstams arī kā filantrops, savu investoru naudu - vairākus miljardus dolāru -  iztērējis personisko tēriņu segšanai.  Vilārs spriedumu pārsūdzēja. Gaidot jaunu tiesas spriedumu, Vilāram nācās parakstīties par neizbraukšanu no valsts, taču viņam izdevās panākt, ka viņam ir atļauts apmeklēt operu. Jāatzīmē, ka savulaik Vilārs bija viens no dāsnākajiem Ņujorkas Metropolitēna operas mecenātiem.

Pavisam nesen - šā gada 20. novembrī ASV Apelācijas tiesa pieņēma spriedumu, saskaņā ar kuru Vilāram tomēr būs jāizcieš viņam piespriestais deviņu gadu cietumsods. 

17 miljardi dolāru šurp, 17 miljardi dolāru turp

Foto: Publicitātes foto

Pasaulē pazīstamākās "tautas klases" mēbeļu un interjera priekšmetu ražošanas un tirdzniecības kompānijas "Ikea" dibinātājs, zviedrs Ingvars Kamprads jau ilgus gadus ir pazīstams ar savu pieticīgo dzīvesveidu. Atšķirībā no daudziem citiem miljardieriem, Kamprads savu mājokli ir iekārtojis, izmantojot pašam piederošās "Ikea" mēbeles, bet viņa automašīna ir nevis lepns limuzīns, bet gan savus divdesmit gadus vecs "Volvo" markas spēkrats.

2010. gadā Kamprada kapitāls pēkšņi samazinājās par 17 miljardiem ASV dolāru (8,77 miljardiem latu) - viņa advokātiem izdevās pierādīt, ka lielākā daļa Kamprada kapitāla pieder nevis pašam miljardierim, bet gan viņa izveidotam fondam, tādēļ šie 17 miljardi dolāru nav uzskatāmi par Kamprada personisko kapitālu. Visai pretrunīgas ir ziņas par to, kurš tad īsti kontrolē "Ikea". Kamprads apgalvo, ka viņa iespējas ietekmēt kompānijas darbību ir nelielas, tomēr ir arī avoti, kuri apgalvo, ka tieši Kaprads nosaka toni "Ikea".

Rūpijas kursam līdzi

Foto: AP/Scanpix

Indiešu miljardieri - brāļi Anils un Markešs aptuveni desmit gadus pēc tēva nāves konkurēja savā starpā. Markešam, kurš tiek uzskatīts par bagātāko cilvēku Indijā, pieder telekomunikāciju gigants "Reliance Industries", bet viņa brālim Anilam - konkurējošs uzņēmums "Reliance Communications", kam Indijā ir aptuveni 150 miljoni klientu. Tikai šogad abu brāļi beidzot nolēmuši apvienot spēkus, taču uz abu kompāniju akciju cenām šis lēmums atstāja negatīvu iespaidu. 2013. gada maijā, sarūkot Indijas rūpijas vērtībai, Markešs zaudēja aptuveni 5,6 miljardus dolāru (gandrīz 2,9 miljardus latu) vērtu personisko kapitālu , bet Anils - 1,3 miljardus dolāru (0,67 miljardus latu). Tiesa gan, tagad rūpija ir atguvusies un arī abu miljardieru īpašumu vērtība ir atgriezusies iepriekšējā līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!