Foto: AFP/Scanpix

Apvienoto Arābu emirātu aviokompānija "Etihad Airways" svētdien, 2.februārī, nākusi klajā ar paziņojumu par nodomu iegādāties grūtībās slīgstošās Itālijas aviokompānijas "Alitalia" akciju paketi – patlaban "Etihad Airways" veic itāļu aviokompānijas padziļināto izpēti, bet galīgo lēmumu par akciju iegādi tā sola paziņot trīsdesmit dienu laikā.

Šajā laikā aviokompānijas plāno vienoties par kopīgu stratēģiju un biznesa plānu, kas ļautu "Alitalia" atgriezties pie peļņas. Sarunas starp "Alitalia" akcionāriem un "Etihad Airways", kas plāno iegādāties 49% itāļu aviokompānijas, norit jau kopš pērnās vasaras.

Tiesa gan, Apvienoto Arābu emirātu aviokompānija ir izvirzījusi vairākus nosacījumus, par ko jāvienojas pirms darījuma noslēgšanas - "Dow Jones" vēsta, ka "Etihad Airways" pieprasījusi, lai Itālijas valdība un bankas noraksta daļu "Alitalia" parādu.

Aviācijas nozares eksperti sliecas domāt, ka darījums būtu izdevīgs gan "Etihad Airways", kas tādējādi paplašinātu savu klātbūtni Eiropā, gan "Alitalia", kas iegūtu darbības turpināšanai nepieciešamos līdzekļus.

"Delfi" jau ziņoja, ka pērnā gada nogalē izgāzās iepriekšējais "Alitalia" glābšanas plāns, jo "Air France-KLM" noraidīja piedāvājumu iegādāties papildus emitētās "Alitalia" akcijas. Papildu emisijas rezultātā "Air France-KLM" ietekme "Alitalia" samazinājās no 25% līdz 7%. Patlaban lielākie"Alitalia" akcionāri ir bankas "Intesa Sanpaolo" un "Unicredit", kam pieder attiecīgi 20,6% un 13% akciju, kā arī Itālijas valstij piederošā pasta kompānija "Poste Italiane", kam pieder 19,48% akciju.

Veiksmīga iznākuma gadījumā 49% "Alitalia" iegāde būs jau astotais šāda veida darījums, ko pēdējo gadu laikā īstenojusi "Etihad Airways", kam jau pieder 24% akciju Indijas aviokompānijā "Jet Airways", 40% akciju Seišelu salās reģistrētajā aviokompānijā "Air Seychelles", 49% "Air Serbia", 29% "Air Berlin", 33,3% "Darwin Airline", kā arī 10% "Virgin Australia" un 3% "Aer Lingus".

Pērnruden pieņemtais "Alitalia" glābšanas plāns paredz, ka Itālijas valdība tā īstenošanā iegulda 150 miljonus eiro, bet vēl 300 miljonus eiro ir jāiegulda investoriem. Tāpat plāns paredz emitēt obligācijas 200 miljonu eiro vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!