Foto: LETA

Kipras varas iestādes sākušas pakāpeniski atteikties no pērn ieviestajiem ierobežojumiem skaidras naudas izņemšanai no banku kontiem.

"Kommersant" ziņo, ka, atbilstoši Kiprā pieņemtajiem lēmumiem, sākot no 31.marta, depozītus varēs izņemt arī pirms termiņa. Tomēr pagaidām plānots saglabāt ierobežojumus naudas izvešanai ārpus Kipras – naudas summas, kas pārsniedz 5000 eiro mēnesī, arī turpmāk varēs izvest ārpus valsts tikai tad, ja tas nepieciešams saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Sakarā ar pērn noteiktajiem skaidras naudas izņemšanas ierobežojumiem fiziskās personas no saviem bankas kontiem drīkstēja noņemt ne vairāk par 300 eiro, bet juridiskās personas – ne vairāk par 500 eiro.

Tagad Kipras Finanšu ministrija paziņojusi, ka bez dokumentāla apstiprinājuma iekšzemē fiziskajām personām būs atļauti naudas pārskaitījumi līdz 50 000 eiro, bet juridiskajām personām – līdz 200 000 eiro.

Komersantiem būs atļauts uz kontiem ārvalstīs pārskaitīt summas līdz vienam miljonam eiro, taču šādiem pārskaitījumiem būs jābūt pamatotiem ar dokumentiem – tie būs atļauti, piemēram, gadījumos, kad nauda nepieciešama, lai norēķinātos par importētām precēm vai ražošanas iekārtām vai izmaksātu algas ārvalstīs strādājošiem darbiniekiem.

Bez dokumentēta pamatojuma uz ārvalstīm drīkstēs pārskaitīt ne vairāk kā 5000 eiro mēnesī uz vienu cilvēku. Savukārt, izbraucot no Kipras, iedzīvotāji līdzi var ņemt ne vairāk kā 3000 eiro.

Minētie ierobežojumi gan nav saistoši Kiprā strādājošajām ārvalstu banku filiālēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!