Foto: Reuters/Scanpix
Bulgārija aptur Krievijas atbalstītā gāzesvada "South Stream" būvniecību savā teritorijā, reaģējot uz Eiropas Savienības (ES) un ASV kritiku, svētdien paziņojis premjerministrs Plamens Orešarskis.

"Esmu devis rīkojumu apturēt darbus. Par turpmāko mēs lemsim pēc konsultācijām ar Briseli," viņš sacījis pēc tikšanās ar ASV Senāta pārstāvjiem.

Gāzes vads "South Stream", kuru paredzēts būvēt pa Melnās jūras gultni, apejot Ukrainu, ir viens no galvenajiem Maskavas projektiem, kas tiek īstenots nolūkā samazināt atkarību no Ukrainas teritorijā izvietotās gāzes transporta infrastruktūras, eksportējot Krievijas dabasgāzi uz Rietumeiropu.

Eiropas Komisija (EK) uzskata, ka šis projekts pārkāpj bloka noteikumus, jo sevišķi attiecībā uz plānoto Krievijas gāzes giganta "Gazprom" monopolu un starpvaldību līgumiem, ko Maskava ir noslēgusi ar Eiropas tranzītvalstīm - Austriju, Bulgāriju, Ungāriju un Slovēniju. Jūnija sākumā EK ieteica apturēt gāzesvada būvdarbus, iekams projekts neatbildīs ES Enerģētikas direktīvas Trešās paketes noteikumiem.

Kā iepriekš izteicās ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers, projekts "South Stream" nevirzīsies uz priekšu, kamēr Krievija nemainīs kursu attiecībā uz politisko krīzi Ukrainā atbilstoši starptautisko tiesību normām un nebūs gatava konstruktīvai sadarbībai saskaņā ar ES likumdošanu.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!