Foto: Pixabay
Visas Lietuvai paredzētās eiro banknotes - kopumā 144 tonnas - ir sekmīgi nogādātas Lietuvas Bankas velvēs, trešdien paziņojusi banka.

"Vēsturiski šis ir lielākais skaidras naudas sūtījums uz Lietuvu. Operācija tika paveikta droši un veiksmīgi," paziņoja Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks, piebilstot, ka Lietuvas Banka jau sākusi izdalīt banknotes komercbankām, no kurienes "tās turpinās savu ceļu uz tirdzniecības un pakalpojumu uzņēmumiem un, galu galā, nākamā gada sākumā sasniegs valsts iedzīvotāju kabatas.

Lietuvas eiro monētas top pašmāju naudas kaltuvē "Lietuvos monetu kalykla", bet nepieciešamo eiro banknošu daudzumu saskaņā ar augustā panākto vienošanos Lietuva sarūpēja sadarbībā ar Vācijas Centrālo banku.

Banknotes - kopumā 132 miljoni banknošu - no Vācijas tika atvestas trīs avioreisos. Divi sūtījumi tika nogādāti Lietuvas Bankā Viļņā un viens bankas filiālē Kauņā.

Par drošību pārvešanas laikā gādāja visas policijas struktūras, kas šim uzdevumam gatavojās kopš brīža, kad kļuva skaidrs, ka Lietuvā tiks ieviests eiro, norādīja Lietuvas iekšlietu ministrs Sauļus Skvernelis.

"Šī operācija ieies vēsturē (..). Vienlaikus tas bija arī liels izaicinājums policijai," norādīja ministrs, piebilsto, ka policija tikusi galā veiksmīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!