Foto: DELFI

Lietuvas veikalos pirms eiro ieviešanas būtiski palielinājies pircēju skaits, un veikalu darbinieki nepaspēj papildināt plauktus ar precēm, novēroja "Delfi.lt".

Kāds pircējs paudis pārsteigumu, kad atklājis, ka veikalā nav parastā piena, bet tikai piens ar ilgstošu glabāšanas termiņu.

Savukārt daļa citu pircēju nav apmierināti ar to, ka iestrēguši lielās rindās, kurās stāv cilvēki ar lieliem iepirkumu ratiem.

Lielveikalu tīkla "Maxima" pārstāve Renāte Saulīte pastāstīja, ka pēdējās dienās cilvēki aktīvi izpērk pārtikas preces ar lielu glabāšanas periodu. Daļu pirkumu Saulīte saista ar pirmssvētku "drudzi", bet vairāk – ar gaidāmo eiro ieviešanu. "Pati šobrīd strādāju veikalā un papildinu preces. Nepaspēju izlikt produktus, kad cilvēki uzreiz visu izpērk," atklāja veikala darbiniece.

Pieejamā informācija liecina, ka otrdien cilvēki nopirkuši par 8% vairāk preču nekā tajā pašā dienā pirms gada. Eksperti skaidro, ka iemesli tam var būt dažādi: vieni uzskata, ka preču cena paaugstināsies, bet citi nevēlas gada pirmajās dienās iet uz veikalu vai vēlas iztērēt pieejamos litus.

"Pirms eiro ieviešanas Igaunijā finanšu situācija bija sarežģīta, bija vērojama augsta inflācija, tāpēc pircēju aktivitāte saistībā ar eiro bija minimāla vai pat maza. Latvijā bija citādāk, un pārdošanas apjomi pieauga," norāda Saulīte.

Savukārt "Norfa" pārstāvis Darjus Riliškis sacīja, ka pārdošanas pieaugums skaidrojams ar svētku periodu un psiholoģisku sasprindzinājumu valūtas maiņas dēļ. "Vieni vēlas iztērēt esošos litus, citi vairāk pērk, jo baidās, ka pēc eiro ieviešanas viss kļūs dārgāks," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!