Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ukrainas nespēja šogad atmaksāt no Krievijas saņemto trīs miljardu dolāru (2,7 miljardu eiro) aizdevumu varētu apdraudēt Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) valstij nodrošināto glābšanas programmu, ceturtdien paziņoja SVF preses pārstāvis.

Ukrainas valdība sākusi pārrunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par iespējamu parādsaistību atlaišanu 15 miljardu dolāru apmērā, kas varētu tikt īstenota 40 miljardus dolāru vērtajā valsts glābšanas programmā.

SVF 11.martā pieņēma galīgo lēmumu par 17,5 miljardu ASV dolāru palīdzības piešķiršanu no šīs programmas apmaiņā pret ekonomikas, budžeta un monetāro reformu īstenošanu.

Taču fonds jau brīdinājis, ka pamiera pārtraukšana Ukrainas austrumos, nespēja ar privātajiem kreditoriem pārskatīt parādsaistību atmaksas grafiku vai iekšzemes politiskās nedienas var apdraudēt šo glābšanas programmu.

Ukrainas parādsaistības arī ietver trīs miljardus dolāru, ko valstij 2010.gadā aizdeva Krievija.

Ukrainas palīdzības programmu konkrēti apdraud SVF noteikums, kas paredz fondam piešķirt aizdevumu valstij, kas piedzīvojusi parādsaistību maksātnespēju tā dēvētajā oficiālajā sektorā, kas ietver valsti vai valsts institūcijas.

Analītiķi norāda, ka gadījumā, ja Krievija atteiksies līdz gada beigām pārskatīt Ukrainas parādsaistības, Ukraina piedzīvos parādu maksātnespēju un SVF nonāks sarežģītā situācijā.

Lai izvairītos no šī scenārija, pieejami vairāki risinājumi. Krievijas aizdevumu varētu pārskatīt Parīzes kreditoru klubs vai to iespējams pārdot sekundārajā tirgū, tādējādi tam vairs neesot parādam, kas jāatmaksā Maskavai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!