Krievija plāno vairāku miljardu ASV dolāru vērtas investīcijas Argentīnā, kura devusi "jā" vārdu "Gazprom" iesaistei valsts naftas lauku izpētē, ziņo aģentūra "Reuters".

"Gazprom" piedalīsies Argentīnas Bakamuertas naftas lauku izpētes projektā, kura vērtība tiek lēsta viena miljarda ASV dolāru vērtībā, bet Krievijas atomenerģijas kompānija "Rosatom" investēs divus miljardus ASV dolāru Argentīnas atomelektrostaciju būvē.

"Rosatom" piedalīsies sestā reaktora būvniecībā Atukas elektrostacijā Buenosairesā, pēc kopīgas preses konferences ar Vladimiru Putinu Maskavā apstiprinājusi Argentīnas prezidente Kristina Fernandesa de Kiršnere.

Kā vēsta Krievijas valsts finansētais medijs "Russia Today", abas valstis noslēgušas vēl vairākus ievērojamus tirdzniecības darījumus – "Uralmash" kopā ar Argentīnas uzņēmumiem gatavojas piedalīties naftas ieguves infrastruktūras būvniecībā, savukārt Krievijas autobūves uzņēmumi jau jūnijā Argentīnai piegādās vismaz 40 satiksmes trolejbusus.

Krievija, kā raksta "Reuters", meklē sadarbības partnerus ne tikai Āzijas reģionā, bet cenšas izvērsties arī Dienvidamerikā, tādējādi cīnoties pret rietumvalstu noteiktajām ekonomikas sankcijām. Jau vēstīts, ka Krievija ekonomikas jomā intensīvi sadarbojas ar Venecuēlu.

Krievija, kā atgādina "Russia Today", no starpvalstu tirdzniecības cenšas izslēgt ASV dolāru. Tā, piemēram, divpusējās ekonomikas attiecībās jau panākta vienošanās, ka, tirgojoties ar Ķīnu, Irānu un Ēģipti, par valūtu tiek izmantotas lokālās valūtas nevis ASV dolārs.

Krievijas prezidents apliecinājis, ka sarunas par šādu vienošanos uzsāktas arī ar Argentīnu.

  • Eiropas Savienības līderi lēmuši pret Krieviju paplašināt sankcijas, kā rezultātā Brisele ieviesusi ceļošanas aizliegumus un vairāku uzņēmumu aktīvu iesaldēšanu.
  • Sankcijas pret atsevišķiem Krievijas tautsaimniecības sektoriem noteikusi arī ASV un citas pasaules lielvaras. Pasaule tādā veidā reaģē un mēģina sodīt Krieviju par notikumiem Ukrainas austrumu reģionos, kur drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau kopš 2014.gada aprīļa.

  • Mediji ziņo, ka papildspēkus, kā arī kaujas tehniku un ieročus kaujinieki saņem no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!