Foto: F64

Ukrainas Ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministrijas aplēses liecina, ka "ēnu ekonomikas" līmenis valstī šī gada pirmajā ceturksnī ir sasniedzis 47% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir par pieciem procentpunktiem vairāk nekā tajā pašā laika posmā pērn, piektdien vēstīja aģentūra UNIAN.

"Sākotnējās Ekonomiskās attīstības ministrijas aplēses liecina, ka 2015.gada pirmajā ceturksnī "ēnu ekonomikas" līmenis salīdzinājumā ar 2014. gada attiecīgo periodu ir palielinājies par vēl pieciem procentpunktiem - līdz 47% no oficiālā IKP apjoma," norādīts ministrijas interneta vietnē.

Ministrija paziņoja, ka 2015. gada sākumā cenu un devalvācijas šoku, militārā konflikta eskalācijas izplatīšanās apstākļos varēja novērtēt tālāku "ēnu ekonomikas" pieaugumu, kas bija sācies 2013.gadā.

Ministrijas dati liecina, ka trīs no četrām "ēnu ekonomikas" novērtēšanas metodēm uzrādīja tās pieaugumu.

Metode "iedzīvotāju izdevumi - mazumtirdzniecība" uzradīja "ēnu ekonomikas" īpatsvara pieaugumu par pieciem procentpunktiem - līdz 56%. Metode par uzņēmumu nerentabilitāti uzrādīja "ēnu ekonomikas" pieaugumu par astoņiem procentpunktiem - līdz 50%, bet elektroenerģijas patēriņa metode - par sešiem procentpunktiem - līdz 38%.

Tikai "monetārā" metode uzrādīja "ēnu ekonomikas" samazinājumu - par vienu procentpunktu līdz 35%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!