Foto: AFP/Scanpix

Ķīnas akciju birža pirmdien piedzīvojusi strauju kritumu, izraisot jaunu lejupslīdi pasaules fondu tirgos saistībā ar Pekinas nespēju uzlabot investoru noskaņojumu par Ķīnas ekonomikas izaugsmes tempa palēnināšanos.

Pekina nedēļas nogalē paziņoja, ka valsts pensiju fondam pirmo reizi vēsturē tiks ļauts iegādāties akcijas, tādējādi cenšoties nomierināt satrauktos finanšu tirgus.

Taču Šanhajas akciju biržas indekss pirmdien nokrities par gandrīz 8,5%, likvidējot šogad panākto izaugsmi un izraisot strauju lejupslīdi Āzijas un Eiropas fondu tirgos.

Šanhajas biržas indekss kopumā piedzīvojusi būtisku kritumu kopš jūnija vidū sasniegtā augstākā līmeņa, un Ķīnas varasiestādes vairākkārt īstenojušas pasākumus šīs lejupslīdes ierobežošanai, taču bažas par gauso valsts ekonomikas izaugsmi un juaņas vērtības samazināšanos saglabājas.

Tikmēr Honkongas biržas indekss pirmdien samazinājies par 5,17%, tirdzniecību noslēdzot zemākajā līmenī kopš 2014. gada maija, bet Tokijas "Nikkei" indekss nokrities par 4,61%.

Arī Eiropas lielākās akciju biržas no šīs lejupslīdes nav izvairījušās, Londonas, Frankfurtes un Parīzes fondu tirgiem dienas vidus tirdzniecības sesijā samazinoties par vairāk nekā 2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!