ASV Finanšu ministrija trešdien ierosināja plānu Puertoriko glābšanai no defolta, bet atzina, ka ir nepieciešama republikāņu kontrolētā ASV Kongresa piekrišana šim plānam.

Ar ASV asociētās valsts Puertoriko finanses guva smagu triecienu, kad 2006. gadā tika zaudēti federālo nodokļu atvieglojumi ASV kompānijām to vietējās operācijās Puertoriko.

Samazinoties ekonomiskajai aktivitātei Puertoriko, valdība novērsa budžeta deficītus ar jauniem aizdevumiem. Pašlaik Puertoriko parāds ir apmēram 72 miljardus ASV dolāru liels, un Baltais nams ir izslēdzis Puertoriko finansiālas glābšanas iespēju ar jaunu aizdevumu.

"Puertoriko nevar saviem spēkiem kompensēt desmit gadus ilgu ekonomikas kritumu," paziņoja Finanšu ministrija.

Tikai ASV Kongresam ir pilnvaras "sniegt Puertoriko nepieciešamos instrumentus tās finansiālo saistību restrukturēšanai godīgā un kārtīgā veidā federālās bankrotu tiesas pārraudzībā", vienlaikus arī "izveidojot fondu [ekonomikas] atveseļošanai," uzsvēra Finanšu ministrija.

Pašlaik tikai ASV pilsētas var likumīgi izmantot bankrota aizsardzību, un 2013. gadā to izmantoja Detroita.

Sarūkot Puertoriko ekonomikai, pēdējos 10 gados to ir atstājuši vairāk nekā 300 tūkstoši cilvēku. Salā ir 3,5 miljoni iedzīvotāju, kas ir ASV pilsoņi, bet nav pārstāvēti ASV Kongresā un nevar balsot ASV prezidenta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!