Foto: AP/Scanpix
Japānas centrālā banka piektdien pārsteidza tirgus, paziņojot par jaunu programmu uzņēmumu darbības atbalstīšanai, investējot pasaules trešajā lielākajā ekonomikā un mainot obligāciju uzpirkšanas programmu.

Noslēdzot gada pēdējo sanāksmi Japānas Bankas padome pievienoja jaunu plānu, kā pastiprināt kompāniju, kas nodarbojas ar kapitāla investīcijām un darbavietu radīšanu, darbību.

Centrālā banka arī veica citas izmaiņas, tostarp paziņoja par plāniem no nākamā gada uzpirkt Japānas valdības obligācijas ar nedaudz garāku termiņu.

Tāds lēmums ir saistāms ar bažām, ka Japānas Bankai varētu būt grūtības uzpirkt pietiekami daudz obligāciju tās programmā, kas paredz gadā uzpirkt obligācijas 80 triljonu jenu (602 miljardu eiro) vērtībā, kas praktiski ir naudas injekcijas kreditēšanas stimulēšanai.

Jaunie pasākumi bija pārsteigums tirgiem, tādēļ uzreiz pēc tā Japānas biržu indekss "Nikkei" pieauga, lai gan pēc tam atkal piedzīvoja kritumu.

Bankas īstenotā ekonomikas stimulēšanas programma tika sākta pirms vairāk enkā diviem gadiem ar mērķi atjaunot ekonomikas izaugsmi un veicināt deflācijas pārvarēšanu.

Piektdien paziņotie pasākumi ir mērķēti uz to, lai veicinātu izaugsmi kompānijas, kas vēlas ieguldīt jaunā aprīkojumā un piesaistīt vairāk darbinieku.

"Jaunā programma paredz, ka banka izpirks biržā tirgotus fondus, ko veido akcijas, kuras emitējušas kompānijas, kas aktīvi veic investīcijas materiālajā un cilvēku kapitālā," pēc sanāksmes paziņoja Japānas Banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!