Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Ņujorkas mērs miljardieris Maikls Blūmbergs pirmdien paziņojis, ka nolēmis nekandidēt ASV prezidenta vēlēšanās.

Kādreizējais republikānis Blūmbergs jau labu laiku apsvēra iespēju vēlēšanās startēt kā neatkarīgais kandidāts un kampaņai tērēt miljardu dolāru no personīgiem līdzekļiem.

Viņš pauda neapmierinātību ar šā gada priekšvēlēšanu cīņu, kurā dominē pretrunīgi vērtētais republikāņu partijas vadošais pretendents Donalds Tramps, un aicināja tos amerikāņus, kas iebilst pret esošajiem pretendentiem, atbalstīt viņa kandidatūru aiz tīri "patriotiska pienākuma".

Tomēr pirmdien 74 gadus vecais politiķis atzina, ka sabiedrisko aptauju dati liecina, ka viņš vēlēšanās nevar uzvarēt, un viņa iesaistīšanās vēlēšanu cīņā varētu tikai novest pie Trampa vai galēji konservatīvā republikāņu senatora no Teksasas Teda Krusa uzvaras.

"Tas nav risks, ko varu uzņemties ar tīru sirdsapziņu," paziņoja Blūmbergs.

Tomēr viņš atturējās paust atbalstu Demokrātu partijas vadošajai pretendentei Hilarijai Klintonei vai kādam citam no pretendentiem, bet paziņoja, ka neklusēs, sastopoties ar ekstrēmismu.

Blūmbergs, kas ir pazīstams ka biznesa informācijas medija "Bloomberg" dibinātājs un no 2002. gada līdz 2013. gadam bija Ņujorkas mērs, aicināja vēlētājus pieprasīt no kandidātiem "saprātīgas, specifiskas un reālistiskas idejas" problēmu risināšanai un godīgas un spējīgas valdības veidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!