Foto: NASA
Orbitālo satelītu operators 'SES', samaksājot 730 miljonus ASV dolāru, palielinājis savas kapitāla daļas uzņēmumā "O3B Networks" no 49,1% līdz 100%, tādējādi kļūstot par vienīgo īpašnieku, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāvji.

Ir saņemtas visas nepieciešamās atļaujas un panāktas vienošanās ar mazajiem akcionāriem. Plānots, ka darījums tiks noslēgts šī gada 1. augustā. Līdz ar uzņēmuma pārņemšanu "SES" konsolidēs 1,2 miljardu ASV dolāru lielo "O3b Networks" debetu, pārfinansēšanas rezultātā samazinot debeta finansiālās izmaksas no 9,5% līdz 4%.

"O3b Networks" pārvalda 12 augstas caurlaidības satelītu kopumu 8000 kilometru attālumā no Zemes tā sauktajā Zemes Vidējā Orbītā (Medium Earth Orbit MEO), sauktu par "šķiedru debesīs".

Satelītu kopums, kur katrs atsevišķais satelīts darbojas kā šķiedra, nodrošinot spēju nogādāt līdz 1,6 gigabitiem sekundē (Gbps). MEO orbītā satelīti kustas ātrāk nekā Zeme. Satelīti šķērso horizontu 360 minūtēs. Tas savukārt ļauj satelīta signālam ceļot ar gaismas ātrumu un nest sev līdzi gaismas ātruma savienojamību ar nepārraujamu precizitāti.

"O3b" nosaukums atvasināts no "Other 3 Billion", tādējādi nodrošinot mobilo pakalpojumu un interneta pakalpojumu sniedzējiem iespēju piegādāt pakalpojumus tiem 3 miljardiem pasaules cilvēku, kuriem nav pieejams platjoslas nodrošinājums.

"SES" iegādājoties "O3b" kontrolpaketi, būtiski palielinot savu vairāk nekā 55 ģeostacionāro satelītu floti (Geostationary Orbit GEO) ar MEO satelītiem, akcentē savu attīstības stratēģiju, ejot pa priekšu aizvien pieaugošajam datu un video pārraides ātrumam un apjomam, teikts uzņēmuma paziņojumā.

""O3b" simtprocentīga pārņemšana "SES" ir ārkārtīgi būtiska kā stratēģiski tā ekonomiski. Tā palielina "SES" investīciju likmes, bez tam pilna konsolidācija būtiski paātrina to nepieciešamo pārmaiņu procesu, kurš iespējams tikai ar 100% īpašumtiesībām," uzsver "SES" prezidents Karims Mišels Sabahs.

"Visstraujāk augošā satelītu tīkla "O3b" pārņemšana būtiski uzlabo "SES" ilgtermiņa izaugsmes profilu, paredzot ienākumus no katra satelīta starp 32 līdz 36 miljoniem ASV dolāru gadā," norāda "SES" finanšu vadītājs Pedregs Makartijs.

Viens no "SES" teleportiem, kurš nodrošina satelīta signālu augšup un lejup piegādi, kopš 2001. gada atrodas arī Rīgā, Zaķusalas Krastmalā 3.

"SES" (NYSE Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG) ir pasaules vadošais satelītu operators ar vairāk nekā 50 ģeostacionāriem satelītiem. Uzņēmums sniedz satelīta komunikāciju pakalpojumus raidsabiedrībām, satura un interneta pakalpojumu sniedzējiem, mobilo un fiksēto tīklu operatoriem, kā arī komerciālajām un valsts organizācijām visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!