Foto: Pixabay

Kādam Latvijas šoferim, kura kravas automašīnas saldētavā Francijas pilsētas Kalē ostā atrada 15 migrantus no Sīrijas, draud 30 000 britu mārciņu (35 450 eiro) liels sods, vai arī liegums iebraukt Lielbritānijā, piektdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Raidījumam aizturētais šoferis skaidroja, ka kļuvis par organizētās noziedzības upuri. Iekraujot preces vienā no Francijas pilsētām, viņš uz 45 minūtēm atstājis automašīnu maksas stāvvietā. Iebraucot Kalē ostā, kur veikta pārbaude, saldētavā kopā ar šokolādes kravu bijuši arī 15 migranti no Sīrijas, tostarp arī sievietes un bērni.

Vadītājs ar krievu tulka starpniecību nopratināts. Viņam nācās pierādīt, ka migranti kravā iekļuvuši paši, nevis vesti peļņas nolūkos. Dati neuzrādot, ka ar GPS signālu savienotā furgona atslēga būtu atvērta pēc preces iekraušanas. Šī sistēma garantējot arī šofera drošību gadījumā, kad galapunktā konstatēts preču iztrūkums.

Autotransporta direkcijas vadība nākamnedēļ Briselē neformālas tikšanās laikā vērsīs Francijas uzmanību uz notikušo.

Šofera pārstāvētais uzņēmums, kura nosaukumu raidījums neatklāj, saldētavu iegādājies līzingā. Tāpat uzņēmumam nācās atlīdzināt par sabojāto kravu. Savukārt šoferim par katru migrantu jāmaksā 2000 mārciņu sods, kas kopā veido 30 000 mārciņu lielu rēķinu. Ja autovadītājs sodu nemaksās, viņš nokļūs britu melnajā sarakstā un vairs nevarēs iebraukt Lielbritānijā.

Raidījums vēsta, ka organizētās bandas zina automašīnu maršrutus, jo pārāk ilgs brauciens saldētavā var beigties letāli.

Jau iepriekš vēstīts par Latvijas kravu pārvadātāju likstām Kalē. Kravu pārvadātāja "Hanza ekspedīcija" automašīnas cietušas brīdī, kad Latvijas šoferis centies brīdināt priekšā esošo furgonu, ka migranti tajā laužas iekšā.

Apdrošināšanas kompānijas pacēlušas apdrošināšanas maksu, jo migranti tiek uzskatīti par risku kravām, automašīnām un šoferiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!