Foto: AFP/Scanpix
Japānas parlamenta atbildīgā komisija atbalstījusi likumprojektu, kas pavērtu ceļu uz azartspēļu legalizāciju pasaules trešajā lielākajā ekonomikā, ziņo "Japan Times".

Galīgais parlamenta lēmums, kas atvērtu durvis aptuveni 40 miljardu ASV dolāru lielai industrijai, gaidāms trešdien. Kā skaidro britu raidsabiedrība BBC, Japāna šādu lēmumu gatavojas pieņemt, cenšoties glābt grūtībās nonākušo valsts ekonomiku.

Japānas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada rezultātiem, palielinājies par 1,3%, tādējādi uzrādot lēnāku izaugsmi par sākotnēji lēstajiem 2,2%. Japānas valdības parāds attiecībā pret IKP ir viens no lielākajiem pasaulē, tas sasniedz aptuveni 230%.

Pašlaik kazino zāles Japānā ir aizliegtas, kā arī nelegāli ir lielāka daļa no rietumos zināmajiem azartspēļu veidiem. Ir gan atļauti daži izņēmumi, piemēram, ir iespējams likt likmes uz zirgu skriešanās sacensībām vai spēlēt japāņu populāro spēļu automātu pačinko.

Foto: Reuters/Scanpix

Likumdošana, kā vērtē BBC, gan varētu stāties spēkā 2023. gadā, tādējādi palīdzot valstij atbalstīt tūrisma sektoru pēc 2020. gada Olimpiskajām spēlēm.

Uz japāņu un rietumu medijos izskanējušajām ziņām tūlīt reaģējuši lielākie ASV azartspēļu magnāti – "Las Vegas Sands" akciju vērtība palielinājās par 3%, bet "Wynn Resorts" un "MGM Resorts" – par 2%.

Visās minētās kompānijas izrādījušas interesi par investīciju projektiem Japānas azartspēļu nozarē. CNN vērtējumā, ja likumdevēji tik tiešām šo ieceri īstenos, tad Japāna varētu kļūt par jauno Āzijas azartspēļu tūrisma centru, atņemot šo titulu Singapūrai.

Tiesa gan, pašlaik šādam lēmumam nav Japānas iedzīvotāju atbalsta. Sabiedriskā medija NHK aptaujas liecina, ka 44% iedzīvotāju iebilst pret azartspēļu legalizēšanu, bet to atbalsta vien 12%. Pārējie iedzīvotāji vēl nav vēl izlēmuši.

Sabiedrības skeptiskais noskaņojums skaidrojams ar jau tā valstī problemātisko atļauto azartspēļu atkarības līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!