Foto: EPA/Scanpix/LETA

18 jūras kravu pārvadājumu kompānijas pārorientē savus kuģus braucieniem ārkārt Āfrikai, lai izvairītos no Sarkanās jūras šķērsošanas pēc tur notikušiem uzbrukumiem kuģiem, kuros Rietumvalstis vaino Jemenas hutiešu nemierniekus, trešdien paziņoja ANO Starptautiskā Jūrniecības organizācija (IMO).

"Ievērojams skaits kompāniju, apmēram 18 jūras kravu pārvadājumu kompānijas, jau ir nolēmušas pārorientēt savus kuģus apkārt Āfrikai, lai samazinātu uzbrukumus kuģiem," sacīja IMO vadītājs Arsenio Domingess.

"Tas nozīmē papildus 10 dienas braucieniem, negatīvu ietekmi uz tirdzniecību un kravu pārvadājumu sadārdzināšanos."

ASV armija pirms tam pavēstīja, ka Jemenas hutiešu nemiernieki otrdienas vakarā Sarkanajā jūrā netālu no stratēģiski svarīgā Bābelmandeba šauruma izšāvuši divas raķetes uz tirdzniecības kuģiem. Tas bija jau 24. uzbrukums tirdzniecības kuģiem šajā rajonā, norādīja ASV Centrālā pavēlniecība.

Pēdējo nedēļu laikā hutieši Sarkanajā jūrā un Bābelmandeba šaurumā veikuši vairākus triecienus ar raķetēm un droniem tirdzniecības kuģiem. Tas tiek darīts, solidarizējoties ar palestīniešiem Gazas joslā, kur Izraēla karo pret grupējumu "Hamās", skaidroja nemiernieki.

Hutieši kontrolē Jemenas galvaspilsētu Sanu un lielāko daļu Jemenas Sarkanās jūras piekrastes. Nemiernieki brīdinājuši, ka Sarkanajā jūrā vērsīsies pret kuģiem, kam ir saistība ar Izraēlu.

ASV, Francijas un Lielbritānijas karakuģi, kas patrulē šajā apvidū, notriekuši vairākas raķetes un dronus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!