Foto: EPA/LETA
Pasaules Bankas (PB) prezidents Roberts Zeliks brīdina, ka pasaule ir uz plaša mēroga ekonomiskās krīzes sliekšņa – krahu var izraisīt augošās naftas cenas, bezdarbs un nestabila situācija Tuvējos Austrumos, vēsta BBC.

Ar šādu paziņojumu Zeliks nāca klajā Vašingtonā, noslēdzoties G20 valstu līderu sanāksmei, kurā piedalījās ekonomiski ietekmīgāko valstu finanšu ministri un centrālo banku vadītāji.

Sanāksmes dalībnieki atzinuši, ka nemitīgais pārtikas cenu kāpums miljoniem cilvēku pasaulē var nozīmēt nonākšanu aiz nabadzības sliekšņa.
Jau ziņots, ka krīzes novēršanai G20 sanāksmē panākta vienošanās par septiņu pasaules lielāko ekonomiku automātisku novērošanu, tādā veidā mēģinot izvairīties no globālās finanšu krīzes atkārtošanās.

Vienošanas paredz, ka Starptautiskais Valūtas Fonds (SVF) novēros to G20 valstu, kuru produkcija veido vairāk nekā 5% no grupas valstu kopējās produkcijas jaudas, parādu apmērus, budžeta deficītus un tirdzniecības bilances, lai noteiktu, vai valstu politikas nerada risku pasaules ekonomikai un vai tās nav jāmaina.

G20 tika izveidota 1999.gadā, lai pasaules ekonomikas smagsvari varētu apspriest finanšu un tautsaimniecības problēmas. Tajā ietilpst visas G8 valstis - ASV, Francija, Itālija, Japāna, Kanāda, Krievija, Lielbritānija un Vācija -, kā arī Argentīna, Austrālija, Brazīlija, Dienvidāfrikas Republika, Dienvidkoreja, Indija, Indonēzija, Ķīna, Meksika, Saūda Arābija, Turcija un Eiropas Savienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!