Foto: LETA

Pašlaik publiskajā telpā nonāk ziņas par arvien jauniem investoriem, kas varētu iegādāties finanšu grūtībās nonākušo metalurģijas nozares flagmani "Liepājas metalurgs" (LM), un tas tikai apliecina vēsturiski izveidojušos uzņēmuma lielāko akcionāru konfliktu un to, ka savstarpēji konfliktējošie akcionāri nesaskaņo savas darbības un rīkojas katrs atsevišķi.

To, komentējot atklātībā nonākušo informāciju par Krievijas metalurģijas kompānijas "Daļpolimetall" interesi par "Liepājas metalurga" iegādi, portālam "Delfi" pirmdien teica ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts ( deleģējusi RP).

"Investora piesaiste ir viens no reālākajiem risinājumiem, taču pie nosacījuma, ka investors spēj atrisināt akcionāru strīdus," sacīja Pavļuts, uzsverot, ka investoram vienošanās būtu jāpanāk ar visiem trim lielajiem kompānijas akcionāriem - Sergeju Zaharjinu, Iļju Segalu un Kirovu Lipmanu - , nevis tikai daļu no viņiem.

Vienlaikus Pavļuts pauda, ka nu jau publiskajā telpā parādījušies "pārāk daudzi potenciālie investori", taču, lai panāktu uzņēmuma parādsaistību restrukturizāciju, viņiem ar savu reputāciju un resursiem būs jāspēj pārliecināt "Liepājas metalurga" kreditorus par savu nodomu nopietnību.

Vaicāts, vai kreditoru klubam varētu būt iebildumi pret to, ka potenciālais "Liepājas metalurga" investors nāk no Krievijas, ekonomikas ministrs atbildēja: "Izšķiroša nozīme ir investora reputācijai, nevis ģeogrāfiskajai piederībai."

"Delfi" jau vēstījis, ka Lipmans ir atteicies pieņemt kreditoru kluba piedāvājumu par vienu latu atdot sev piederošās "Liepājas metalurga" akcijas un publiski paudis gatavību ieguldīt uzņēmuma glābšanā kreditoru prasītos 10 miljonus latu. Tikmēr Zaharjins un Segals apliecinājuši gatavību atdot savas akcijas, taču izteikuši vairākus būtiskus iebildumus pret kreditoru kluba piedāvāto vienošanos.

Kreditoru kluba piesaistīto konsultantu "Prudentia" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš iepriekš brīdināja, ka akcionāru stīvēšanās var beigties ar to, ka "Liepājas metalurga" nodrošinātie kreditori pēc pāris nedēļām iesniedz uzņēmuma maksātnespējas pieteikumu un kompānijas parādsaistību restrukturizācija notiek caur maksātnespējas procesu.

Ņemot vērā smago uzņēmuma finansiālo situāciju, otrdien valdība varētu lemt par pasākumiem, kas veicami Liepājā, lai mazinātu "Liepājas metalurga" ilgstošas dīkstāves vai pat slēgšanas radītās sociālekonomiskās sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!