Foto: LETA
Baltijas reģionam gāzes apgādē ir jābūt savienotam ar pārējām Eiropas Savienības (ES) valstīm, turklāt ar savienojumu izveidi nedrīkst kavēties, šodien viesojoties Rīgā, sacīja jaunais Igaunijas Ministru prezidents Tāvi Reivass.

Reivass pēc tikšanās ar Latvijas Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) uzsvēra, ka reģions nedrīkst būt kā atsevišķa sala - Baltijas valstīm ir jābūt savienotām ar pārējām ES valstīm.

Tas pats attiecas arī uz elektroenerģijas jomu - arī šajā ziņā valstis nedrīkst būt izolētas no citām ES valstīm, sacīja politiķis un uzsvēra, ka savienojumi vairos enerģētisko neatkarību un būs ieguvums valstu iedzīvotājiem. Kā piemēru viņš minēja Igaunijas labo sadarbību ar Somiju.

Arī Latvijai būtu jāsadarbojas ar citām valstīm elektroenerģijas jomā, jo tas ļautu samazināt elektrības tarifus, uzsvēra Igaunijas premjers. "Es ceru, ka šis būs ne tikai drošības jautājums, bet tā būs iespēja samazināt elektroenerģijas cenas Latvijai," sacīja Reivass.

Tikšanās laikā pārrunāta arī situācija Ukrainā, informēja Straujuma. Viņa pauda gandarījumu, ka gan Latvija, gan Igaunija apzinās, - lai arī notikumi Ukrainā var atstāt ietekmi uz valstu ekonomikām, tomēr svarīgāka ir valstu neatkarība.

Savukārt Igaunijas valdības vadītājs atzina, ka ir priecīgs par ASV militāro spēku ierašanos Latvijā, jo tas nozīmē, ka NATO iestājas par Baltijas valstīm un ir sabiedrotie. "Tas nozīmē, ka kopā mēs esam spēcīgi," teica kaimiņvalsts politiķis.

Tikšanās laikā pārrunāta arī iespēja studentiem no Latvijas Igaunijā apgūt igauņu valodu bez maksas un Igaunijas studentiem apgūt latviešu valodu.

Jau ziņots, ka Latvijā vizītē ieradies Igaunijas jaunais premjerministrs Tāvi Reivass. Pirms tikšanās ar Straujumu viņš viesojās Inčukalna gāzes krātuvē, bet vēl viņam paredzētas tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (V) un Valsts prezidentu Andri Bērziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!