Foto: PantherMedia/Scanpix
Atskatoties uz aizejošo gadu, viens no "Eversheds Bitāns" interesantākajiem uzdevumiem bija darbs partnerībā ar AS "HansaMatrix" – vasaras vidū augsto un intelektuālo tehnoloģiju ražotāja akcijas tika iekļautas "Nasdaq Riga" Baltijas Oficiālajā sarakstā.

Iesaku uzņēmumu vadībai būt egoistiskai un bez jebkādas pieticības "paņemt" visus ieguvumus, ko sev nes līdzi šis process, kas var sākotnēji likties garš un sarežģīts, bet, kad uzsākts, - ir skaidrs, ka viss ir izdarāms.

Pirmkārt, tā ir finansējuma piesaiste. Jāuzsver: ja nauda tiek piesaistīta biržā caur kapitāla palielināšanu vai caur esošo akciju pārdošanu, tad šī nauda nav aizņēmums no bankas – tas nav kredīts, par to nav jāmaksā procenti un pretī nav jādod nodrošinājums. Tāpēc tas ir augstākā uzticības līmeņa finansējums uzņēmumam, ko katrs jaunais akcionārs nodod sabiedrības rīcībā vai – esošo akcionāru akciju pārdošanas gadījumā, – jaunais akcionārs šo naudu samaksā esošajam akcionāram.

Pretī tiek sagaidīts labi un pārredzami pārvaldīts uzņēmums, ieguvums no savu akciju vērtības pieauguma un, protams, arī dividendes.

Otrkārt, akciju iekļaušana tirdzniecībai biržā paver iespējas piesaistīt kapitālu bez kontroles zaudēšanas uzņēmumā. Piemēram, akcionāriem, kuri ir izveidojuši uzņēmumu no nulles un dzīvo un strādā ar lepnuma sajūtu par padarīto, pastāv iespēja daļu no savas līdzdalības pārdot, vienlaikus nezaudējot kontroli un iespēju šo uzņēmumu vadīt. Tā tas notika arī "HansaMatrix" gadījumā.

Trešais svarīgākais ieguvums ir uzņēmuma biznesa attīstība un prestiža un atpazīstamības celšana, ko veicina kopējā darbības standartu paaugstināšana. Kad uzņēmums tiek kotēts biržā, tas tiek apspriests visos centrālajos biznesa medijos, uzņēmuma pieminēšana publiskajā telpā pieaug apmēram 3 reizes.

Uzņēmumam ir arī jauni pienākumi – jāizveido jauna, speciāli investoru attiecībām veltīta sadaļa uzņēmuma mājas lapā, regulāri jāpublicē finanšu pārskati un cita obligātā informācija. Būtībā jaunajam emitentam ir jākļūst par ļoti aktīvu informācijas sniedzēju, jāatklāj visas būtiskākās, ar uzņēmuma darbību saistītās detaļas.

Tāpat nākas izanalizēt menedžmenta efektivitāti, stingri pievērsties korporatīvās pārvaldības jautājumiem, piemēram, iekļaujot uzņēmuma padomē neatkarīgus tirgus profesionāļus, kas uzrauga valdi un darbojas uzņēmuma interešu aizsardzībā.

Šādas darbības un publiski kotēta uzņēmuma statuss viennozīmīgi ir kvalitātes zīmogs potenciālo investoru un sadarbības partneru acīs. Jo investoram ir pārliecība, ka uzņēmumā pārvaldības struktūra ir sakārtota, atbildības sadalītas, grāmatvedība tiek kārtota atbilstoši starptautiskajiem standartiem, kā arī citas nianses, kuras investoram liecina par labi pārvaldītu uzņēmuma vidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!