Foto: LETA
”Latvenergo” pēdējos gados kopš uzņēmuma vadības maiņas pastiprinātu uzmanību pievērš iekšējās pārvaldības uzlabošanai, kā arī korupcijas un krāpniecības risku novēršanai sadarbībā ar līgumattiecību partneriem, komentējot Konkurences padomes atklāto karteļvienošanos starp būvkompānijām, kas darbojas energobūvniecības jomā, norāda ”Latvenergo” preses sekretāre Ivita Bidere.

Viņa uzsver, ka "Latvenergo" valde ir apstiprinājusi Krāpšanas riska vadības plānu, un ir izveidota īpaša Krāpšanas riska vadības komiteja.

Turklāt uzņēmuma Ētikas kodekss ir papildināts ar krāpšanas un korupcijas, kā arī interešu konflikta situāciju aizliegumu. Tāpat uzņēmumā ir ieviestas "Latvenergo" strādājošo ikgadējās interešu konflikta deklarācijas. Ir izveidots arī reģistrs, kurā tiek uzskaitīti dažādu neatļautu darbību gadījumi un darbības vai lēmumi, kas pieņemti katrā gadījumā.

Līgumos ar sadarbības partneriem "Latvenergo" iekļāvis tiesības nozīmēt savus darbiniekus vai pieaicināt neatkarīgus auditorus, lai nodrošinātu neatkarīgu auditu saistībā ar noslēgto līgumu izpildi.

Tāpat liela uzmanība tiekot pievērsta arī līgumattiecību godprātības un ētikas prasībām.

Bidere uzsver, ka "Latvenergo" koncerna vadība aktīvi sadarbojas ar tiesībsargājošajām iestādēm, kas jau kopš 2010. gada izmeklē korupcijas skandālus.

""Latvenergo" iekšējās izmeklēšanas rezultātā ir notikušas būtiskas izmaiņas personāla sastāvā, jau 2011.gadā pārtraucot darba attiecības ar tām uzņēmuma amatpersonām, par kurām bija materiāli ar pierādījuma raksturu par krāpnieciskām darbībām," atzīst Bidere.

"Delfi" jau vēstīja, ka par neatļautu vienošanos par cenām Konkurences padome nolēmusi 26 komersantus, kas darbojas energobūvniecības jomā, sodīt ar kopumā vairāk nekā 2 miljonus latu lieliem naudas sodiem un aizliegumu vienu gadu piedalīties publiskajos iepirkumos. Veicot izmeklēšanu, Konkurences padome noskaidrojusi, ka laika posmā no 2006. līdz 2011. gadam šie komersanti vismaz 322 iepirkumos neatļauti vienojušies par cenām. 316 gadījumos neatļautā vienošanās notikusi saistībā ar iepirkumiem, ko organizējis "Latvenergo" un "Sadales tīkls".

Konkurences padomes vadītājas Skaidrītes Ābramas ieskatā, negodprātīga rīcība pieļauta arī no pasūtītāju, tas ir, "Latvenergo" un "Sadales tīkla" puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!