Foto: Publicitātes foto
3D printēšanas tehnoloģijas kļūst arvien aktuālākas, padarot daudzas lietas lētākas, efektīvākas un unikālākas, mainot mūsdienu cilvēku domāšanu ne tikai profesionālajā sfērā. 3D printeri kļūst arvien pieejamāki arī individuāliem lietotājiem un mājsaimniecībām.

Aizsākumi 3D printēšanai meklējami 20. gs. beigās – viss sākās ar plastmasām, tomēr pamazām tehnoloģijas izmantošana izplatījās pat uz kulināriju, bioloģisko audu, māju un metāla izstrādājumu printēšanu. Līdzīgi kā ar personāliem datoriem, kad tie bija pieprasīti pārsvarā tikai komercsektorā, bet tagad grūti iedomāties mūsdienīgu ģimeni, kurā neviens nemācētu izmantot vai kuram nebūtu savs dators, arī 3D printeri iekaro pasauli, progresējot un kļūstot arvien draudzīgāki gala lietotājiem. Printe3d.lv piedāvā nelielu ieskatu 3D printeru tehnoloģiju pasaulē.

1. Starp amatieru līmeņa un pusprofesionālajiem printeriem lielāko popularitāti pasaulē ir ieguvuši FDM (angl. Fused deposition modeling) jeb plastmasas kausēšanas 3D printeri. Tie ir samērā lēti, no pāris simtiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro, izmanto lielu klāstu ar materiāliem un krāsām, viegli ekspluatējami mājas apstākļos. Darbības princips: plastmasas diegs tiek ievilkts karsēšanas mehānismā, no kura ārā nāk izkususi plastmasa, kas pa slānim tiek uzklāta uz cietas virsmas, veidojot vajadzīgo struktūru. Piedāvājam tikai kvalitatīvāko produkciju, tāpēc lūdzam iepazīties ar daudzas balvas ieguvušo FDM printeri Zortrax M200.

2. Profesionālo 3D printeru klāstā dominē vairākas tehnoloģijas, no kurām DLP ( angl. Digital light processing) jeb ciparu gaismas apstrādes printeri iekarojuši nozīmīgu nišu. Atšķirībā no SLA (angl. Stereolitography) tipa printeriem, kuri izmanto lāzera staru šķidrā fotopolimēra cietināšanai, DLP printeri izmanto ultravioletās gaismas projektoru, kurš vienlaicīgi apspīd visu 3D modeļa būvēšanas virsmu, nodrošinot maksimāli ātru printēšanu. Kamēr FDM tehnoloģijas printeri ļauj sasniegt ≈50 – 100 mikronu rezolūciju jeb divdesmito daļu no milimetra, DLP un SLA printeri spēj printēt pat ar 10 mikronu precizitāti. Šādu printeru izvēle ir pamatota profesionāļiem ražošanā, stomatoloģijā, juvelierizstrādājumu veidošanā un pētniecībā. Piedāvājam iepazīties ar profesionālajiem EnvisionTec printeriem.

3. Tomēr pastāv arī daudz citu 3D printēšanas tehnoloģiju kā PolyJet, kas darbojas gluži kā papīra tintes printeri, smidzinot fotopolimēra materiālu kā tinti, vai arī SLS tehnoloģija, kas cietina dažādu materiālu pulverus ar lāzeri, ļaujot printēt pat metāla izstrādājumus.

Kas nepieciešams veiksmīgai 3D printēšanai?

Ideja, 3D datormodelis un 3D printeris ar izejmateriāliem. 3D tehnoloģijas ieviesa noteiktas korekcijas projektēšanas un ražošanas industrijā. Pirmkārt, "aditīvās" jeb pievienojošās tehnoloģijas ļauj taupīt materiālu, salīdzinot ar klasiskajām ražošanas metodēm kā frēzēšana, kur liekais noņemtais materiāls tiek izmests ārā, savukārt printēšanas laikā materiāls tiek pievienots pie modeļa, kas ir ekonomiski izdevīgāk un videi draudzīgāk. Otrkārt, tiek mainīta konstruktoru domāšana par labu telpiskai domāšanai, 3D modelēšanai nomainot 2D rasējuma izveidi. Un pieredze rāda, ka cilvēkiem ir vieglāk domāt telpiski, kas pietuvina tehnoloģiju pie lietotājiem bez specifiskām zināšanām. Kā arī mūsdienās ir izveidoti daudzi interneta resursi ar gataviem bezmaksas 3D datormodeļiem. Bet cieši saistītais segments ir 3D skenēšanas tehnoloģijas, kas kļūst arvien pieejamākas, ļaujot Jūsu ideju pārvērst realitātē arvien vienkāršāk.

Tirgus analīze un perspektīvas

Mūsdienu 3D printeru tirgus piedāvā milzīgu 3D printeru klāstu dažādās cenu kategorijās un dažādām vajadzībām. Tomēr jāatzīst, ka nepieciešams pievērst ļoti lielu uzmanību konkrētā produkta kvalitātei, ņemot vērā mārketinga ietekmē bieži radīto "viltus tehnisko" parametru atspoguļojumu, kas negatīvi ietekmē printēto objektu kvalitāti, printēšanas laiku, kvalitātes atkārtojamību un tehnikas dzīvotspēju – ko bieži vien var ieraudzīt tikai speciālists. Tāpēc printe3d.lv gatavs sniegt konsultācijas 3D printeru izvēlē visiem interesentiem.

Bet ar lielu pārliecību jāsecina, ka 3D printeru tirgus nākotnē tikai turpinās augt un iekarot arvien jaunas nišas, tāpēc savlaicīga tehnoloģijas apgūšana ļaus darbiniekam vai uzņēmumam kļūt par konkurētspējīgāku savā darbības jomā.

Uzdod mums jebkādu jautājumu, uz kuru mēs labprāt atbildēsim šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!