Otrdienas, 13. septembra, vakarā "Apple" izplatīja jaunāko viedtālruņu un planšetdatoru operētājsistēmas versiju iOS 10. Portāls "Delfi" saviem lasītājiem piedāvā desmit, mūsuprāt, interesantākos jaunumus, kas nu sagaida "Apple" ierīču lietotājus.

Slēgtā ekrāna papildu informācija

Ja līdz šim telefona slēgtajā ekrānā (lock screen) mūs uzrunāja pāris jaunākie ziņojumi, tad iOS 10 lietotājus aplaimos ar veselu plejādi dažādas informācijas. Nelielos paziņojumu logos būs pieejamas laika ziņas, kalendāra informācija un pat tiešā pieeja populārākajiem kontaktiem.

Ķiņķēziņi īsziņu aplikācijā

iOS 10 īsziņu aplikācijā ir iespējams paust emocijas vairākos jaunos veidos, piemēram, palielināt vai samazināt teksta izmēru, vai pat vispār to paslēpt, liekot saņēmējam to atvērt, "maģiski" pieskaroties. Tāpat savu viedokli varēs pastiprināt nosūtot virtuālas uzlīmes "stickers", kuru atrašanai izveidots īpašs veikals.

Gudrās fotogrāfijas

Lai palīdzētu tikt galā ar fotogrāfiju bezgalīgo apjomu, "iPhone" bildes automātiski apvienos nelielās filmiņās. Orientēties foto klāstā palīdzēs arī iebūvēta seju atpazīšanas iespēja, kas darbosies tieši telefonā. Tāpat meklēt bildes varēs pēc tajās redzamajiem objektiem, piemēram, varēs meklēt sniegu, suni, kalnus, pludmali, ēdienu utt. Protams, angļu valodā.

Iespēja nodzēst visus paziņojumus vienlaicīgi

Kas var būt kaitinošāk, kā dzēst bezgalīgos paziņojumus vienu pēc otra. Visus jauna epasta brīdinājumus, visus "Instagram" "laikus" utt. iOS 10 piedāvā jaunu podziņu "Clear", kas uzreiz notīra visu ziņojumu logu.

Telefons pamostas to paceļot

Stāvot uz galda, telefona ekrāns ir izslēgts. Taču tiklīdz to pacel, lai ar to darbotos, tas pats automātiski ieslēgsies, atklājot visas tā bezgalīgās iespējas. Vispirms, protams, to vajadzēs atbloķēt ar pirkstu nospiedumu vai pinkodu, taču slēgto ekrānu varēs aplūkot, nepiespiežot nevienu pogu.

"Siri" spēs kontrolēt daudz vairāk aplikāciju

Līdz šim virtuālais asistents "Siri" varēja darboties tikai ar sistēmas un "Apple" aplikāciju iespējām. Turpmāk ar runas palīdzību varēs kontrolēt daudzas citas aplikācijas, piemēram, saziņas aplikācijas un sociālos tīklus. Tiesa, "Siri" joprojām nesaprot latviešu valodu un ar to jārunā būs angliski.

Gudrāks Control Center

Saīšņu "kontroles centrs" (tas gaišais pogu panelis, kuru "izvelk" no apakšas) tagad būs gudrāks un piedāvās vairāk informācijas par atskaņoto mūziku u.c. Turpat būs pieejams arī gudrās mājas vadības panelis.

Gulēšanas palīgs

Īpaša "Bedtime" aplikācija palīdzēs labāk izgulēties un labāk justies. Tā atgādinās, kad ir laiks doties pie miera, lai paspētu miegā pavadīt nepieciešamās stundas.

Telefons palīdzēs atrast auto

Beidzot braucienu ar auto telefons pats atcerēsies, kur auto novietots stāvvietā. Kad pienāks laiks doties tālāk – karšu aplikācija uzreiz piedāvās maršrutu iešanai līdz auto.

Iespēja dzēst Apple aplikācijas

Par šo daudzi sapņo jau kopš trešā aifona laikiem. Beidzot kārtības mīļiem būs iespēja "izdzēst" "Apple" iebūvētās aplikācijas – "Mail", "Maps", "Calendar" utt. Kāpēc izdzēst pēdiņās? Jo tīri tehniski aplikācijas netiks izdzēstas. Tās ir pārāk dziļi integrētas sistēmā. Taču "Apple" dāvinās iespēju tās paslēpt. Nost no acīm, ārā no prāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!