Foto: no BlueOrange Charity arhīva

Tas, kurš vismaz gadu nav bijis Lucavsalā, būs patīkami pārsteigts, cik lielas pārmaiņas ir notikušas, cik strauji tā attīstās. Tagad šeit ir par vēl vienu sakārtotu vietu pilsētvidē vairāk. Jūnija vidū Lucavsalā atklāta jauna izzinoša atpūtas vieta, kas ir labdarības fonda BlueOrange Charity dāvana Rīgas pilsētai, tās iedzīvotājiem un viesiem.

No nekurienes līdz sakoptai vietai pilsētvidē

Pirms gada te bija klajš lauks. Atklāti sakot – nekuriene. Mēs ar projekta idejas līdzautori Inesi Dābolu stāvējām šajā akmeņainā klajajā laukā un mēģinājām saprast, vai mūsu vīzija vispār ir reāla? Pirms pusotra gada šeit izbraukt varēja tikai ar traktoru vai ar džipu. Tobrīd līdz romantikai un skaistumam bija ļoti tālu.

Tad nāca Rīgas pilsētas projekts, teritorija tika iztīrīta, nolīdzināta, asfaltētais celiņš no Lucavsalas otra gala ieguva savu brīnišķīgo pagarinājumu un arī šajā krastā iezīmējās sakārtotas aprises. Lai veicinātu iespējas ģimenēm ar bērniem vairāk laika pavadīt dabā, mūsu labdarības fonds iecerēja izveidot estētisku un interesantu atpūtas vietu. Vienlaikus – arī izzinošu.

Siguldā izaudzētie koki ieaug Lucavsalā

Klajā laukā vēja piebremzēšanai ir vajadzīgi lieli koki, skaistumam vajadzīga daudzveidība un krāsainība. Savukārt romantikai – iespēja šajā vietā baudīt Daugavas plūdumu. Salaspils botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns mums ieteica lielus un daudzveidīgus kokus meklēt Siguldā, stādaudzētavā "Ķikši".

No lielā klāsta kopā "Ķikšu" speciālistu Andri Seņkānu kokus izvēlējāmies tā, lai veidotos krāsaina un daudzveidīga ainava visa gada garumā. Koki ir stādīti pērnā gada rudenī, visi ir veiksmīgi pārziemojuši. Maijā krāšņi jau ziedējusi ābele, krāsaino rotu sāk veidot sarkanais ozols, sārtā zirgkastaņa, sudraba kļava, rudenī priecēs pīlādžu dzeltenie augļi un ziemai paliks mūžzaļā priede un Hokaido egle. Šobrīd koku grupu veido 16 šķirņu augi, augstākais sasniedz 5 metrus. Skaistumam pievienota arī izzinošā funkciju - interesentiem izveidots informatīvais stends, kur var izsekot koku izvietojumam un to precīzajiem latīniskajiem nosaukumiem.

Meistara risinājums

Skaistai vietai nepieciešams skaists, estētisks un arī funkcionāls risinājums. Lai saulainā dienā varētu baudīt šo dabas stūrīti un ūdens tuvumu, zālājā mēs tagad redzam arī 3 oriģināla dizaina solus, katrs ir 4 metrus garš. Solu vieta ir labiekārtota.

"Atpūtas sols atrados skaistā un romantiskā vietā – Lucavsalā. Tā kā salu ieskauj ūdeņi, sola forma veidota, radot līdzību ar plūstošu vilni. Sols, kas veidots pēc senas japāņu metodes, sastāv no aptuveni 90 koka posmiem, tā malas ir melnas. Koks sākumā ir dedzināts, pēc tam dedzinātā virsma noņemta un uz pamata uzlikta īpaša eļļa. Skatoties no dažādiem skatu punktiem, var redzēt, kā spēlējas sola līnijas un krāsas, vietām vairāk ir redzama oranžā krāsa, vietām zilā vai tumši melnā," komentē soliņu autors Artūrs Immermans.

Artūra piedāvātā iecere bija visatbilstošākā bankas labdarības fonda uzstādītajiem mērķiem. Viņa piedāvātais dizaina risinājums soliņiem ir ne tikai radošs un kreatīvs, bet arī funkcionāli spējīgs kalpot ilgu laika posmu. Soliņu izgatavošanā ir izmantota dabai draudzīga un vienlaikus izturīga koksnes apstrādes tehnoloģija, un tas nozīmē, ka soli kalpos un Lucavsalas apmeklētājus priecēs ilgi.

Artūrs Immermanis (attēlā zemāk) ir kokapstrādes meistars ar plašu radošo uztveri un kreatīvām dizaina idejām. Artūra darbnīca "Immerman Woodworks" atrodas Irlavā, 1841. gada celtā skolotāju semināru ēkā. Meistars gatavo gan individuālas pasūtījuma lietas, gan mēbeles, pat mīklas ruļļus, bet galvenais produkts, kas aizsāka viņa uzņēmējdarbību, ir sniega braucamrīks bērniem.

Katru gadu – pa vienam kokam klāt

Ierīkotajai BlueOrange atpūtas vietai Lucavsalā ir arī simboliska nozīme. Pērn iestādītie 15 dažādu šķirņu koki simbolizē bankas 15 darba gadus Latvijā. Atzīmējot bankas dzimšanas dienu šogad jūnijā, koku ainava papildināta ar sešpadsmito koku – krāšņo magnoliju. Savukārt solu dizainā māksliniekam ir izdevies organiski iekļaut zilo un oranžo krāsu, kas sasaucas ar vietas nosaukumu un bankas jauno zīmolu - BlueOrange.

Jaunierīkotā un labiekārtotā vieta atrodas Lucavsalas labajā pusē, pirms airēšanas bāzes un Ziemeļu kara pieminekļa. Savukārt asfaltētais celiņš aizved līdz pat bērnu rotaļu laukumam salas otrā galā. Sakārtoto vietu, Daugavas plūdumu, svaigo gaisu un romantisko vietu izmanto arvien vairāk rīdzinieku – jaunās māmiņas ar bērnu ratiņiem, velosipēdisti, skrituļotāji, nūjotāji, citi aktīvā atpūtas veida cienītāji un visi tie, kas novērtē iespēju baudīt dabu piecpadsmit minūšu attālumā no centra.

Lai top vairāk sakoptu vietu!


Rīgas pilsētas izpilddirekcijas, Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas, bankas un labdarības fonda vadība kopā ar sadarbības partneriem.

Ingrīda Šmite,
labdarības fonda BlueOrange Charity valdes locekle

Piebilde. BlueOrange ir zīmols, kuru lieto Baltikums Bank AS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!