Foto: F64

Pilngadību sasniegušie jaunieši var pieteikties Eiropas Savienības (ES) programmas "Erasmus+" iniciatīvai "DiscoverEU", lai saņemtu bezmaksas ceļošanas kartes Eiropas iepazīšanai, informēja Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA).

2024. gada pavasara kārtai iespējams pieteikties no 16. līdz 30. aprīļa pulksten 13 pēc Latvijas laika Eiropas Jaunatnes portālā. Ceļošanas karti varēs saņemt 35 500 Eiropas jauniešu, tostarp 152 jaunieši no Latvijas.

“DiscoverEU” ir programmas “Erasmus+” iniciatīva, kas sniedz iespēju 18 gadus jauniem ES pilsoņiem bez maksas ceļot pa Eiropu, lai atklātu un iepazītu Eiropu, tās bagāto kultūras mantojumu un vēsturi, kā arī paplašinātu savu redzesloku un iegūtu pieredzi.

Atlasi izturējušie jaunieši saņem ceļošanas karti, ar kuru ceļojuma laikā aicināti galvenokārt pārvietoties videi draudzīgāk ‒ ar vilcienu. Tomēr, ņemot vērā ar apkārtējo vidi, laiku un attālumu saistītus apsvērumus, iniciatīvā tiek piedāvāta iespēja izmantot arī citus transporta veidus. Piemēram, autobusu, prāmi, izņēmuma gadījumos arī lidmašīnu.

Lai varētu pieteikties iniciatīvai, jaunietim:

  • jābūt dzimušam(-ai) laikā no 2005. gada 1. jūlija (ieskaitot) līdz 2006. gada 30. jūnijam (ieskaitot);

  • jābūt pilsonim vai pastāvīgajam iedzīvotājam kādā no ES dalībvalstīm, tai skaitā to aizjūras zemēs un teritorijās (AZT), vai programmas “Erasmus+” asociētā trešā valstī (Islandē, Lihtenšteinā, Ziemeļmaķedonijā, Norvēģijā, Serbijā vai Turcijā);

  • būs jāatbild uz viktorīnas jautājumiem (ja nepiesakies kā grupas dalībnieks);

  • tiešsaistes pieteikuma veidlapā pareizi jānorāda personas apliecības (ID kartes), pases vai uzturēšanās atļaujas numurs.

Jaunieši, kuri būsi veiksmīgo kandidātu vidū, laikā no 2024. gada 1. jūlija līdz 2025. gada 30. septembrim varēs doties 1-30 dienu ilgā ceļojumā ‒ individuāli vai grupā līdz pieciem jauniešiem, kuri arī atbilst “DiscoverEU” kritērijiem.

Lai ceļotu kopā, iesniedzot pieteikumu, pārējiem grupas dalībniekiem jānorāda grupas vadītāja pieteikuma kods. Ceļošanas karti ieguvušie jaunieši varēs izveidot savu vai izvēlēties kādu no “DiscoverEU” sagatavotajiem maršrutiem ‒ Jauno Eiropas “Bauhaus”, kultūras, digitālo vai zaļo maršrutu.

Iniciatīvā jaunieši pretendē uz apmaksātām ceļošanas biļetēm, savukārt citi izdevumi (nakšņošana, ēdināšana, kā arī apdrošināšana) dalībniekiem jāsedz pašiem.

Lai palīdzētu ietaupīt ar ceļojumu saistītos izdevumus, atlasītie dalībnieki saņems arī Eiropas Jaunatnes karti (EYCA), kas darbojas kā atlaižu karte vairāk nekā 30 Eiropas valstīs.

“Erasmus+” valstu aģentūras, tostarp JSPA, biļeti ieguvušajiem jauniešiem, pirms došanās ceļā, rīkos informatīvus pasākumus. Tajos sniedzot svarīgāko informāciju, kas saistīta ar iniciatīvu un ceļošanu.

Iniciatīvas “DiscoverEU” ceļošanas kartes tiek piešķirtas, balstoties uz dalībvalstu iedzīvotāju īpatsvaru salīdzinājumā ar kopējo ES iedzīvotāju skaitu, kā arī skatoties pēc pieteikuma anketā aizpildāmo viktorīnas jautājumu pareizo atbilžu skaita. Kopumā no 2018. gada, kad iniciatīva “DiscoverEU” tika organizēta pirmo reizi, 248 000 ceļošanas kartēm pieteikušies vairāk nekā viens miljons jauniešu no visas ES, tostarp 6420 jaunieši no Latvijas, no kuriem 1049 ieguvuši šo unikālo ceļošanas iespēju.

Plašāka informācija par “DiscoverEU” skatāma Eiropas Jaunatnes portāla biežāk uzdoto jautājumu sadaļā, kā arī pieteikšanās nosacījumu sadaļā. Tāpat ar iepriekšējo gadu rezultātiem iespējams iepazīties iniciatīvas faktu lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!