Foto: Publicitātes foto
Latvijas Banka ceturtdien, 14.novembrī, laiž apgrozībā sudraba piemiņas monētu "365", kas piedāvā intelektuālu un eksaktu traktējumu par laika un pārmaiņu tēmu. Šī monēta pieliek simbolisku punktu atjaunotā lata laika nogrieznim, informē centrālā banka.

Monētas mākslinieks ir Paulis Liepa, tā kalta Nīderlandes kaltuvē "Koninklijke Nederlandse Munt". Uz monētas redzama riņķa līnija, kas simbolizē 360 + 5 grādus, ietverot arī laika atskaites punktu.

Monētā iekodēts savdabīgs daļskaitļu rēbuss ar pamatskaitli četri: gadalaiki, debespuses, ceturkšņi. Monētas aversā uz centru kārtoti riņķa līniju loki simbolizē vienu sekundi, minūti, stundu, dienu, mēnesi un gadu. Savukārt reversā spožs sektors apļa diagrammā māksliniekam pārtop par lata simbolu.

Monēta "365" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas tirāža būs 5000 eksemplāru. Tās cena Latvijas Bankas kasēs būs 22,31 lati.

Katru gadu ikviena eiro zonas valsts var izlaist divas īpašās 2 eiro monētas (tās aizstās īpašās 1 lata apgrozības monētas), kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildus tam visas eiro zonas valstis kopā var izlaist vēl vienu 2 eiro monētu kādas kopējas Eiropas Savienības valstu tēmas ietvaros. Īpašajām apgrozības monētām ir tādas pašas iezīmes un Eiropas puse kā parastām 2 eiro apgrozības monētām. Taču pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku tām attēlots piemiņas motīvs.

Īpaša dizaina eiro monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eiro zonā – tās var izmantot un tās jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro monētas.

Par Latvijas īpaša dizaina eiro monētu izlaišanu, sižetiem un citiem jautājumiem Latvijas Bankas monētu dizaina komisija lems gada nogalē.

Tāpat Latvijā tiks turpināta kolekcijas monētu (aizstās lata jubilejas un piemiņas monētas) kalšana ar mūsu zemei raksturīgiem sižetiem. Tās plānots izlaist katru gadu aptuveni tādā pašā skaitā (5–6 dažādas monētas) kā līdz šim. Tirāžas būs atkarīgas no pieprasījuma vietējā un starptautiskajā tirgū.

Latvijas bankas jubilejas un piemiņas monētas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!