Foto: LETA
Otrdien Latvijā un visā eiro zonā apgrozībā tiek laista jaunā Eiropas sērijas 50 eiro banknote, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Bankā.

Latvijas Bankas valdes loceklis, Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms klāsta, ka šis ir priekšpēdējais solis, ieviešot Eiropas sērijas banknotes – tuvāko pāris gadu laikā pie pircējiem un uzņēmējiem nonāks arī otrās sērijas 100 un 200 eiro banknotes, kuru ieviešanai pašlaik turpinās priekšdarbi, tostarp testēšanas darbi.

"Jaunā 50 eiro banknote ar uzlabotu drošību un dizainu papildina mums Latvijā un eiro zonā jau ierastās 5, 10 un 20 eiro nominālu naudas zīmes," min Blūms, piebilstot, ka eiro banknotēs ir iestrādāti vairāki pretviltošanas elementi.

"Jebkuru eiro banknoti var viegli pārbaudīt, to aptaustot (ar speciālām iespiedtehnoloģijām veidots raksts), apskatot (ūdenszīme, pretviltošanas josla, caurskata zīme) un pagrozot (uz banknotes redzams smaragdzaļš skaitlis, kas, banknoti pagrozot, maina krāsu no smaragdzaļas uz tumši zilu). Banknotēs izmantots arī caurskates logs. Skatot banknoti pret gaismu, redzams logs hologrammas augšējā daļā. Tas ir caurskatāms un abās pusēs redzams grieķu mitoloģijas tēla Eiropas portrets," norāda Blūms.

Tāpat jaunajā 50 eiro banknotē pilnveidoti elementi, ko naudas zīmes atpazīšanai izmanto cilvēki ar redzes traucējumiem.

Lai arī gan eiro monētas, gan banknotes ir labi aizsargātas pret viltošanu, tas nenozīmē, ka cilvēki var zaudēt modrību, tāpēc būtiski zināt naudas zīmju dizainu un drošības pazīmes, uzsver bankas pārstāvis.

Gadījumos, kad rodas šaubas par naudas zīmes īstumu, cilvēki aicināti to nodot ekspertīzei, ko var paveikt gan Latvijas Bankas klientu kasēs Rīgā un Liepājā, gan tuvākajā policijas iecirknī.

Latvijā eiro tika ieviests 2014. gada 1. janvārī. Dažādu nominālu eiro banknotēm ir atšķirīgs izmērs, katrai banknotei ir viena noteicošā krāsa. Dominējošās krāsas pirmās un otrās sērijas banknotēm ir pelēka (pieci eiro), sarkana (10 eiro), zila (20 eiro), oranža (50 eiro), zaļa (100 eiro), dzeltenbrūna (200 eiro) un violeta (500 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!