Foto: DELFI

Krievijas kredītiestāde "Severnij morskoj putj" (SMP), kas iekļauta ASV sankciju sarakstā, pametusi Latvijas tirgu un tai vairs nepieder daļas Latvijas uzņēmumā "Meridian Trade Bank" (iepriekš - "SMP Bank"), vēsta Krievijas mediji.

Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijas (FKTK) pārstāve Marija Makareviča portālam "Delfi" apstiprināja to, ka šāds darījums ir noticis. Tā kā nevienam no jaunajiem īpašniekiem piederošo akciju skaits nepārsniedz 10% no bankas daļām, tad tā nav uzskatāma par būtisku līdzdalību un tādēļ īpašnieku maiņai nebija nepieciešams FKTK apstiprinājums.

Krievijas SMP īpašnieki un iepriekš arī Latvijas "SMP Bank" līdzīpašnieki un padomes locekļi bija brāļi Arkādijs un Boriss Rotenbergi. ASV viņus ir iekļāvušas sankciju sarakstos, nosakot aktīvu arestus un ieceļošanas liegumu. Abi uzņēmēji tiek uzskatīti par Putinam pietuvinātām personām - viņa bērnības draugiem un darījumu partneriem. Tāpat ASV atsevišķi vērsusies arī pret pašu Krievijas SMP.

Pēc sankciju izziņošanas SMP aprīļa beigās samazināja savu līdzdalību Latvijas bankā līdz 49%. Savukārt Latvijas kredītiestāde mainīja nosaukumu uz "Meridian Trade Bank".

Par bankas akciju īpašniekiem kļuva bankas valdes locekļi un bankas vadības pārstāvji, tostarp valdes priekšsēdētāja Svetlana Dzene, valdes locekļi Sergejs Golubčikovs, Dmitrijs Kozlovs, Natālija Prohorova, Ivars Lapiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!