Foto: PantherMedia/Scanpix

Banku sektors Latvijā šā gada deviņos mēnešos nopelnījis 133,6 miljonus latu, kas ir par 12% vairāk, nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, portālu “Delfi” informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Līdz septembra beigām ar peļņu darbojās 16 Latvijas bankas un piecas ārvalstu banku filiāles - to tirgus daļa kopējos banku sektora aktīvos - 96,7%.

Banku sektora likviditāte un kapitalizācijas līmenis saglabājās augsts. Septembra beigās banku sektora likviditātes rādītājs bija 64,7%, savukārt kapitāla pietiekamības rādītājs bija 18.8%, bet 1.līmeņa kapitāla rādītājs bija 17%.

Septembrī banku piesaistīto noguldījumu atlikums saruka par 1.4% jeb 181,6 miljoniem latu - galvenokārt nerezidentu noguldījumu atlikuma samazinājuma ietekmē, savukārt rezidentu noguldījumu atlikums saruka vien par 0,4% jeb 28,9 miljoniem latu un galvenokārt to ietekmēja finanšu institūciju un nefinanšu uzņēmumu noguldījumu samazinājums, savukārt mājsaimniecību noguldījumi turpināja pieaugt (par 0.6% jeb 19.4 miljoniem latu).

Tādējādi septembra beigās kopējais noguldījumu apjoms Latvijas bankās veidoja 12,96 miljardi latu, tostarp rezidentu noguldījumi ap 6,55 miljardiem latu, bet nerezidentu noguldījumi - ap 6,41 miljardu latu.

Septembrī banku sektora kopējais kredītportfelis samazinājās par 1,3% mēneša laikā, tostarp, rezidentu mājsaimniecību kredītportfeļa atlikums saruka par 0,7%, rezidentu uzņēmumu - par 1,3%, rezidentu finanšu institūciju - 0,8%, nerezidentu - par 3%.

Ilgāk par 90 dienām kavēto kredītu apmērs turpināja samazināties līdzīgā tempā ar kopējo kredītportfeli, tādējādi to īpatsvars banku sektora kredītportfelī mēneša laikā nemainījās un septembra beigās bija 9,9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!