Foto: LETA
Latvijā strādājošo banku kapitalizācijas līmenis saglabājās augsts, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

Latvijas banku sektora kopējais kapitāla rādītājs 2016. gada beigās sasniedza 21,2%, savukārt pirmā līmeņa pamata kapitāla (CET1) rādītājs bija 18%. Visas bankas izpildīja noteikto minimālo kapitāla prasību (8%), minimālo pirmā līmeņa kapitāla prasību (6%), kā arī minimālo CET1 kapitāla prasību (4,5%). Banku sektora kapitāla kvalitāti augstā līmenī nodrošina banku pašu kapitāla galvenā sastāvdaļa – CET1 kapitāls, kas Latvijas banku gadījumā pašlaik sakrīt ar pirmā līmeņa kapitālu, skaidro FKTK.

FKTK vērš uzmanību, ka pērn bija vērojama kapitāla pietiekamības rādītāju konverģence abās banku grupās Latvijā – gan bankās, ka pamatā strādā ar iekšzemes klientiem, gan banku grupā, kurās ārvalstu klientu noguldījumi pārsniedz 20% no aktīviem. Kapitāla pietiekamības rādītāju konverģence notikusi tāpēc, ka ar iekšzemes klientiem strādājošās bankas optimizēja kapitālu grupas ietvaros, savukārt ārvalstu klientus apkalpojošās bankas stiprināja savu kapitālu atbilstoši FKTK izvirzītajām prasībām.

Pieaugot tekošajām saistībām, bet samazinoties likvīdajiem aktīviem, banku sektora kopējais likviditātes rādītājs pagājušā gada laikā samazinājies par gandrīz pieciem procentpunktiem, 2016.gada decembra beigās sasniedzot 61,7%. Kopumā likviditātes rādītājs saglabājas augstā līmenī, vairāk nekā divas reizes pārsniedzot minimālā likviditātes rādītāja prasību, kas ir 30%.

Neskatoties uz būtisku ārvalstu noguldījumu samazinājumu, ārvalstu klientus apkalpojošajām bankām likvīdie aktīvi bija pietiekošā apmērā, lai segtu tekošās saistības, gandrīz neietekmējot to likviditātes rādītājus, norāda FKTK.

Kā ziņots, 2016. gadā ārvalstu klientu noguldījumu apmērs Latvijas bankās samazinājās par 26,3% jeb 3,3 miljardiem eiro, gada beigās sarūkot līdz 9,2 miljardiem eiro. Savukārt iekšzemes noguldījumi Latvijas bankās auga par 12,6% jeb 1,4 miljardiem eiro, sasniedzot vēsturiski augstāko līmeni - 12,2 miljardus eiro. Tā rezultātā iekšzemes noguldījumu īpatsvars kopējā noguldījumu apjomā gada laikā pieaudzis no 46,6% līdz 57,2% 2016. gada beigās.

Latvijā darbojas 23 kredītiestādes –16 bankas un septiņas ārvalstu banku filiāles.

2016. gadā banku sektors Latvijā strādāja ar 453,7 miljonu eiro peļņu, kas ir par 9,1% vairāk nekā 2015. gadā, kad peļņa bija 415,9 miljoni eiro. Tomēr pelnītspējas rādītāju pieaugumu pērn pamatā nodrošināja ienākumi no maksājumu karšu kompānijas "Visa Europe" akciju pārdošanas. Izslēdzot šo efektu, Latvijas banku peļņa 2016.gadā bija 335 miljoni eiro, un tas ir par 19,5% mazāk nekā 2015. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!