Foto: Publicitātes foto

Latvijas Banka iecerējusi veidot divu eiro piemiņas monētu sēriju, kas būs veltīta Latvijas novadiem.

Pirmā monēta būs veltīta Vidzemei. Priekšdarbi pie tās sākti ar ģipša modeļa izstrādi, informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Latvijas Bankas publicētā informācija rāda, ka grafisko dizainu ģipša modeļu veidošanai piecu dažādu - Vidzemei, Kurzemei, Latgalei, Zemgalei un Latvijas novadiem veltītu - divu eiro piemiņas monētu valsts pusei veidos mākslinieks Laimonis Šēnbergs.

Latvijas Banka jau iepriekš laidusi klajā monētas, kas veltītas Latvijas novadiem. Programmā "Latvija. Laikmetu grieži un laikmetu vērtības" sērijā "Laiks" tika veltītas monētas Latgalei, Kurzemei un Vidzemei. Tagad šo saturisko virzienu turpinās divu eiro piemiņas monētas, ar apgrozības naudas palīdzību stāstot par Latviju eirozonas un visas pasaules cilvēkiem.

Katru gadu ikviena eirozonas valsts var izlaist divas divu eiro piemiņas monētas (īpaša dizaina divu eiro apgrozības monētas), kas veltītas valsts, Eiropas vai pasaules nozīmes notikumiem. Papildu tam visas eirozonas valstis kopā var izlaist vēl vienu divu eiro monētu saskaņā ar kādu kopēju Eiropas Savienības valstu tēmu. Piemiņas monētām ir tādas pašas iezīmes un Eiropas puse kā parastajām divu eiro apgrozības monētām, bet pusē ar attiecīgās valsts veidoto simboliku tām attēlots piemiņas motīvs. Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eirozonā - tās var izmantot un tās jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro apgrozības monētas.

Kā ziņots, Latvijas Banka jau laidusi klajā vairākas divu eiro piemiņas monētas - Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīgai un Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē veltītās.

Plānots, ka šogad apgrozībā nonāks arī divu eiro monēta ar stārķa attēlu. Šogad plānota arī kopīga eirozonas valstu divu eiro piemiņas monēta, kas veltīta Eiropas Savienības karoga 30.jubilejai.

Viena no nākamgad Latvijas Bankas plānotajām divu eiro piemiņas monētām būs ar simbolisku govs attēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!