Foto: PantherMedia/Scanpix

Maksātnespējīgo AS “Latvijas krājbanka” (“Krājbanka”) administrators “KPMG Baltics” un bankas “Snoras” administrators Neils Hanters Kūpers paredzējuši izsolē pārdot “Krājbankas” meitas kompānijai SIA “Atlantijas biroji” piederošās prasījumu tiesības pret Latvijas nacionālo lidsabiedrību AS “Air Baltic Corporation” (“airBaltic”). Prasījumu tiesību nominālvērtība ir 51 679 917 latu, un tā ir arī izsoles sākumcena, portālu “Delfi” informēja “Krājbankas” administratora pārstāvji.

Līdzekļi no prasījumu tiesību pārdošanas ļautu veiksmīgi turpināt uzsākto norēķināšanos ar bankas kreditoriem, uzskata administratori.

 Izsole notiks 4. novembrī plkst. 11 Ganību dambī 17A. Pretendentiem līdz izsoles dienai ir jāieskaita "Krājbankas" norādītajā kontā pirkuma nodrošinājums - 1 miljons latu.

"Krājbanka" un banka "Snoras" aizdeva bijušajam "airBaltic" akcionāram "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) vairākus desmitus miljonu latu, savukārt BAS ir aizdevusi un investējusi līdzekļus "airBaltic".

Ņemot vērā, ka BAS nepildīja savas saistības pret bankām par vairāk nekā 65,5 miljoniem eiro, "Krājbanka" un "Snoras" realizēja komercķīlu, kas bija vienīgais nodrošinājums šiem aizdevumiem.

Šo darījumu rezultātā "Krājbankas" meitas sabiedrība "Atlantijas Biroji" ieguva prasījuma tiesības pret "airBaltic". Lai atgūtu BAS aizdotos naudas līdzekļus, nolemts pārdot izsolē prasījuma tiesības pret "airBaltic".

"Krājbankas" administrators atgādina, ka BAS kapitāla daļas tika nodotas "Atlantijas birojiem", lai saglabātu, pirmkārt, kontroli pār bankas izsniegtā aizdevuma atgriešanu tā maksimālajā apmērā, kas tiktu izmantots, lai norēķinātos ar bankas kreditoriem.

BAS tiešās saistības pret "Krājbanku" vien ir vairāku miljonu latu vērtībā, bet kapitāla daļu nodošanas mērķis "Atlantijas birojiem" bijis nodrošināt aizsardzību pret BAS iepriekšējās vadības iespējamām prettiesiskām darbībām, kas varētu radīt ķīlas vērtības samazinājumu.

"KPMG Baltics" jau ir uzsācis norēķināšanos ar bankas kreditoriem.

Noguldījumu garantiju fondam, kas ir lielākais kreditors, gada laikā kopumā pārskaitīti 110 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!