Foto: AFI
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) pieļauj, ka pēc "Parex bankas" sadalīšanas tās pārpalikusī sliktā daļa no 2012.–2013. gadā gaidāmās maksātnespējas varētu izvairīties, valstij kā bankas īpašniecei to no kredītiestādes pārveidojot par fondu, vēsta "Baltic Screen" ceturtdienas publikācijā "Neatkarīgajā Rīta Avīze".

"Baltic Sreen" atgādina, ka "Parex" restrukturizācijas un pārdošanas konsultanta "Nomura" aprēķini rāda, ka pēc labās bankas nodalīšanas AS "Parex banka" kapitāls jau 2015. gadā kļūs negatīvs, "jo kopējie zaudējumi pārsniedz sākotnējo 118 miljonu latu kapitālu iepretim 2012. gadam", turklāt tas notiks pat gadījumā, ja "Valsts kasei pirms 2015. gada netiek veiktas atmaksas".

Jau 2012. vai, vēlākais, 2013. gadā bankas kapitāls neatbildīs Finanšu un kapitāla tirgus komisijas normatīviem un "Parex banka" kā kredītiestāde būs jāpasludina par maksātnespējīgu un likvidējamu.

"Baltic Screen" norāda, ka fonda veidošana nozīmēs, ka Latvijas valsts zaudējumi saistībā ar "Parex banku" tiek palielināti vēl par apmēram 100 miljoniem latu – šādu summu paredzēts ieguldīt risinājuma bankas kapitālā. "Nomura" aprēķini rādot, ka līdz 2015. gadam tie jau būs iztērēti un valstij faktiski nebūs atgūstami.
Kāda ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) saistīta amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, "Baltic Screen" skaidrojusi: "Ja gala mērķis, kā mēs tagad redzam no premjera izteikumiem, ir fonda izveidošana, tad šo mērķi ir iespējams realizēt tūkstošiem reižu lētāk, ja fondu izveido tūlīt. Tā kā akcionārs ir valsts, uz to attiecas likums Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu, tostarp pants, kas nosaka, ka rīcībai ar valsts naudu un mantu jābūt tādai, lai mērķi sasniegtu ar mazāko finanšu līdzekļu un mantas izlietojumu."

Privatizācijas aģentūra apliecina, ka pārpalikusī "Parex banka", kurā valsts būs papildus ieguldījusi vēl aptuveni 100 miljonus latu, "saglabās stabilu kapitālu vismaz 3–4 gadus" – tātad pat īsāku laika periodu nekā līdz 2015. gadam, kad saskaņā ar Nomura aprēķiniem bankas kapitāls būs pilnībā noēsts un kļuvis negatīvs. Savukārt, ja būtu vēlme "Parex" kredītiestādes statusu saglabāt ilgtermiņā, tam būšot nepieciešami atkal jauni ieguldījumi.

"Baltic Screen" arī norāda, ka izveidojamajai labajai bankai vēl joprojām nav neviena kaut cik nopietna potenciāla pircēja.

Jau ziņots, ka premjers iepriekš noliedza, ka "Parex bankas" restrukturizācijas plāns neparedz tā dēvētās sliktās bankas novešanu līdz maksātnespējai. Pieņemot lēmumu par bankas restrukturizāciju, skaidri esot pateikts, ka abas bankas tiks kapitalizētas, labo banku gatavojot pārdošanai, bet sliktajai pakāpeniski mazinot aktīvu skaitu.

Valdība marta beigās no diviem starptautisko konsultantu piedāvātajiem "Parex" restrukturizācijas variantiem izvēlējās to, kas paredz labo aktīvu izdalīšanu jaunā uzņēmumā, bet "sliko" atstāšanu vecajā bankā.

Šis plāns vēl jāapstiprina Eiropas Komisijā. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvji atzinuši, ka "sliktā" banka faktiski nākotnē ir lemta bankrotam.

Ar starptautisko konsultantu "Nomura" noslēgts līgums par "Parex" restrukturizācijas plāna izstrādi un ieviešanu. Tāpat konsultants organizēs "Parex bankas" un restrukturizācijas rezultātā izveidoto vienību pārdošanu.

Patlaban 76,6% "Parex bankas" akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - ERAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!