Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Arī ārvalstu klientu segmentā strādājošā AS "Meridian Trade Bank" plāno pāriet uz eiro kā pamata valūtu.

"ASV dolāru izmantošanas samazinājums "Meridian Trade Bank" klientu vidū sākās jau pirms pāris gadiem, un, ņemot vērā esošo situāciju finanšu sektorā, šīs process turpināsies, kamēr banka pilnībā nepāries uz eiro kā pamata valūtu," portālam "Delfi" paskaidroja bankas Mārketinga un produktu attīstības nodaļas vadītāja Elīna Kovaļova.

"Meridian Trade Bank" 15. martā apstiprinājusi jaunus vispārējo darījumu noteikumus, saskaņā ar kuriem kontos glabātie līdzekļi valūtā, kas nav eiro, var tikt jebkurā brīdī kovertēti eiro valūtā. Jaunie noteikumi paredz, ka bankai nav pienākuma izpildīt pārvedumus un glabāt naudas līdzekļus klienta kontos valūtā, kas nav eiro. Ieskaitot kontā kredīta pārvedumu valūtā, kas nav eiro, banka ir tiesīga atteikt ieskaitījumu vai konvertēt ienākošos līdzekļus uz eiro. Izmaksājot skaidru nauda, banka ir tiesīga veikt izmaksu eiro neatkarīgi no tā, kāda valūta glabājas klienta kontā u.tml.

"Meridian Trade Bank" arī no 20. marta ieviesusi jaunas depozītu likmes, nosakot, ka par depozītiem ASV dolāros likmes būs 0%.

Kovaļova portālam "Delfi" jau iepriekš sacīja, ka bankā pērn veikta reorganizācija ar mērķi pilnveidot biznesa modeli. "Meridian Trade Bank" prioritāte ir pakalpojumu klāsta un apjoma paplašināšana vietējiem klientiem, un arī šogad turpināsies darbs ar vietējiem klientiem. Vienlaikus liela uzmanība tiek pievērsta jaunām tehnoloģijām un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas riska pārvaldīšanas pilnveidošanai.

Kā ziņots, "Rietumu banka" 12. martā noteica, ka norēķinu kontu apkalpošanas bāzes valūta būs eiro, nevis ASV dolāri. "Rietumu banka" pēc "ABLV Bank" darbības apturēšanas ir lielākais nerezidentu klientu segmenta spēlētājs Latvijas banku sektorā.

Savukārt nelielā "LPB Bank" nolēmusi, ka turpmāk termiņnoguldījumi tiks pieņemti un pagarināti tikai eiro valūtā. Tāpat arī bankā no maija vidus stāsies spēkā izmaiņas skaidras naudas darījumu un norēķinu kontu tarifos un dārgākas kļūs skaidras naudas iemaksas un izmaksas no konta ASV dolāros.

"Meridian Trade Bank" un "LPB Bank" ir salīdzinoši nelieli spēlētāji Latvijas banku tirgū. "Meridian Trade Bank" aktīvu apjoms 2017. gada beigās bija 294,5 miljoni eiro, un tā bija 13. lielākā banka pēc aktīvu apmēra Latvijā. Savukārt "LPB Bank" aktīvu apmērs pērn gada beigās bija 235,6 miljoni eiro, un tā bija 16. lielākā banka Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!