Foto: Reuters/Scanpix
No šā gada 1.oktobra patērētājiem izsniegtajos kases čekos un kvītīs darījumu kopsumma jānorāda gan latos, gan eiro. Šāda kārtība darbosies līdz pat nākamā gada 30.jūnijam, atgādina Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Darījumu kopsumma abās valūtās jānorāda arī noformējot VID reģistrētās kvītis.

Kases aparātu un kases sistēmu lietotājus, kuri vēl to nav izdarījuši, nodokļu administrācija mudina sazināties ar kases aparātus apkalpojošajiem dienestiem, lai vienotos par kases aparātu pārprogrammēšanu. 

Prasība par darījumu kopsummas norādīšanu abās valūtās gan neattiecas uz tirdzniecības automātiem, kuros prece tiek izsniegta bez pārdevēja klātbūtnes un gadījumiem, kad tiek izmantoti kases aparātu modeļiem, uz kuriem, saskaņā ar valdības noteikumiem, neattiecas prasība par cenu paralēlu atspoguļošanu kases čekos. Tomēr gadījumos, kad pircējs vēlēsies zināt darījuma kopsummu gan latos, gan eiro, kases aparāta lietotājam tā pēc pircēja pieprasījuma būs jāieraksta kases čekā un jāapstiprina ar savu parakstu.

VID arī atgādina, ka, norādot darījuma kopsummu, tas ir, summu, kurā ietverts arī pievienotās vērtības nodoklis, konvertācijai izmantojams oficiālais maiņas kurss - 0,702804 lati par vienu eiro, kā arī Euro ieviešanas kārtības likumā noteiktie noapaļošanas principi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!