Arī pēc 10-15 gadiem bankām būs filiāles, bet atklāts jautājums par to, kādas tās būs, intervijā sacīja "Nordea Bank" Latvijas filiāles vadītājs Jānis Buks.

"Domāju, ka arī nākotnē pēc 10-15 gadiem noteikti būs filiāles, jautājums tikai – kādā izskatā. Noteikti nebūs kā pirms pāris gadiem, kad bankas tika salīdzinātas pēc no jauna atvērto filiāļu skaita. Tas laiks ir pagājis. Bankas rūpīgi rēķina izmaksas un jāatceras, ka bankām nav sociālas funkcijas, ko daudzi sagaida," teica Buks.

Vienlaikus viņš arī atzina, ka neņemas prognozēt, kāda būs pati banku sistēma pēc 10 gadiem. "Tāpat jautājums, kā izskatīsies pašas bankas vai banku sistēma pēc 10-15 gadiem, ņemot vērā ārkārtīgi lielo regulatoru slogu. Izmaksas, lai nodrošinātu investīcijas IT sistēmu uzturēšanu, sekotu līdzi naudas atmazgāšanai un strādātu ar pieaugošiem kapitāla atdeves rādītājiem, ir ļoti lielas. Neņemos prognozēt, kāda būs banku sistēma pēc 10 gadiem," sacīja Buks.

Viņš norādīja, ka vienmēr būs kāds cilvēku daudzums, kas nelietos internetu, bet jautājums ir - cik liels ir šis apjoms un vai bankas varēs atļauties uzturēt tik lielas telpu platības klientu apkalpošanai klātienē salīdzinoši mazām klientu grupām, jo tās ir milzīgas izmaksas.

"It sevišķi pirmajos stāvos telpas maksā dārgi, jo tās ir komercplatības, kas tiek cenotas citādāk. Arī skaidras naudas aprite ilgtermiņā ir atvērts jautājums. Piemēram, Norvēģijā nav nevienas filiāles ar skaidru naudu, jo ēnu ekonomikas praktiski nav un klienti pieraduši maksāt ar bankas norēķinu karti. Skaidras naudas apkalpošana ir dārgs pakalpojums, jo jāuztur inkasācija, fiziska naudas uzturēšanas vieta utt.," klāstīja Buks.

Pēc aktīvu apmēra "Nordea Bank" Latvijas filiāle 2015.gada jūnija beigās bija piektā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!