Foto: DELFI

Atsevišķos plašsaziņas līdzekļos izteiktās bažas par ”Norvik bankas” finanšu stāvokli varētu būt saistāmas ar kampaņu pret Jāņa Brazovska atkārtotu kandidēšanu uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka amatu, trešdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" pieļāva premjers Valdis Dombrovskis ( V).

"Šādu iespēju tiešām nevarētu izslēgt, jo mēs redzam, ka notiek ļoti aktīva atsevišķu mediju kampaņa pret šo kandidatūru, un, iespējams, tas ir nākamais solis šajā antikampaņā," sacīja valdības vadītājs.

FKTK otrdien noturējusi padomes ārkārtas sēdi saistībā saistībā ar situāciju ap šo banku un pēc tās publiski paziņoja, ka "Norvik banka" ir maksātspējīga, nodrošina darbības nepārtrauktību un pilnā apmērā pilda saistības ar klientiem.

"Valdības rīcībā nav informācijas, kas liktu to apšaubīt," uzsvēra Dombrovskis.

Portāls "Pietiek.com" otrdien vēstīja, ka "Norvik bankai" mēneša laikā jāpalielina pamatkapitāls par aptuveni 50 miljoniem latu, citādi var nākties lemt par tās darbības apturēšanu. Bankas problēmas, pēc portāla rīcībā esošās informācijas, sākušās pēc tam, kad finanšu grūtībās nonākuši un "Norvik bankas" pamatkapitāla atbilstību likumā noteiktajam un banku uzraugu prasītajam līmenim nav spējuši nodrošināt bankas lielākie īpašnieki – Islandes "Straumborg" grupa.

Komentējot šīs ziņas, FKTK uzvēra, ka "Norvik banka" ir maksātspējīga un nodrošina nepārtrauktu darbību, kā arī saistības pret klientiem izpilda pilnā apmērā. FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Laima Auza apliecināja, ka komisija kopā ar "Norvik banku" jau vairākus mēnešus veic pasākumu kopumu, kas vērsts uz bankas kapitāla stiprināšanu, lai nodrošinātu bankas ilgtspējīga biznesa attīstību. Šobrīd jau piesaistīts labi pazīstams Ungāru investors Šandors Demjans, kurš pamatkapitālā ieguldījis vairāk nekā piecus miljonus eiro (3,5 miljonus latu) un ieguldīto daļu plāno palielināt atbilstoši apstiprinātajam grafikam.

FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis uzsvēra, ka līdz šim jau veikti pienācīgi soļi, piesaistot stratēģisko investoru "Norvik bankai", kas ļaus nodrošināt bankas ilgtspējīga biznesa attīstībā. "Investora piesaistes process notiek ciešā FKTK uzraudzībā," viņš norādīja.

Savukārt banka trešdien informēja, ka tās darbība ir stabila un šobrīd notiek normāls ikdienas bankas darbs, apkalpojot klientus. ”Norvik Bankas” kapitāls pārsniedz likumā noteikto minimālo kapitāla prasību. Arī bankas likviditātes rādītājs ir ievērojami lielāks par likumā noteikto minimālo robežu, pārsniedzot 51%.

Pašlaik apmaksāts un līdz ar to palielināts bankas pamatkapitāls par vairāk kā 11,6 miljonu eiro. Pamatkapitāls palielināts, piesaistot nozīmīgu ārvalstu investoru no Ungārijas, kas ir uzņēmums, kas pieder vienam no ietekmīgākajiem Ungārijas uzņēmējiem Šandoram Demjanam, kas jau šobrīd bankas pamatkapitālā ir iemaksājis 5 miljonus eiro.

Demjana uzņēmums ir apstiprinājis nopietnu interesi par Latvijas biznesa vidi un īpaši banku sektoru, nolemjot iesaistīties ”Norvik Bankas” darbībā, palielinot savu līdzdalību, investējot bankas pamatkapitālā pēc atbilstošas FKTK atļaujas saņemšanas par būtiskas līdzdalības palielināšanu.

Banka uzsver, ka FKTK ir informēta par investoru un pamatkapitāla palielināšanu. Bankas apmaksātais pamatkapitāls pirms palielinājuma bija 57 390 281 lats. Pēc palielinājuma reģistrācijas Uzņēmumu reģistrā bankas apmaksātais pamatkapitāls būs 65 568 589 lati.

Saeimas Budžeta un finanšu komisija 10.oktobrī neatbalstīja Brazovska atkārtotu iecelšanu FKTK priekšsēdētāja vietnieka amatā, tādēļ komisija lēmumprojektu parlamentā virza ar negatīvu atzinumu. Saeimā par Brazovska pārvēlēšanu bija plānots lemt pagājušajā nedēļā, taču jautājumu atlika, Brazovskim dodot ilgāku laiku, lai tiktos ar frakciju pārstāvjiem un izskaidrotu savu rīcību un naudas pārskaitījumus "Latvijas Krājbankā" pēc tam, kad tā nonāca FKTK uzraudzībā. Tieši par šiem darījumiem Brazovskim tiek pārmests.

Brazovskis ekspresintervijā portālam "Delfi" uzsvēra, ka darījumos, kas saistīti ar "Latvijas Krājbanku", viņš rīkojies absolūti godīgi un likumīgi.

Pēc aktīvu apmēra "Norvik banka" jūnija beigās bija astotā lielākā banka Latvijā. Kopumā Latvijā ir 29 bankas, tajā skaitā deviņas ārvalstu banku filiāles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!