Foto: stock.xchng
Pagājušā gada beigās SEB grupas uzņēmumi Latvijā, veicot iekšējās pārbaudes, konstatēja vēsturiskas nepilnības divos procesos - likmes nosaukumā "SEB bankas" kredītlīgumos ar ilgtermiņa likmi, kā arī nokavējuma līgumsoda aprēķinā "SEB līzingā".

Pirmajā gadījumā "SEB banka" izlēma izmaksāt kompensāciju tiem klientiem, kurus kļūda bija skārusi. Paziņojums par kompensācijas izmaksas kārtību tika publiskots "SEB bankas" mājaslapā pērn novembrī.

Tagad ir veikta analīze arī par "SEB līzinga" nokavējuma līgumsodu aprēķinu, lemjot par vēsturiskās kļūdas labošanu un nepamatoti ieturētās naudas summas kompensēšanu, informē "SEB banka".

Pagājušā gada beigās "SEB līzings" identificēja kļūdu nokavējuma līgumsoda aprēķināšanas algoritmā finanšu un operatīvā līzinga līgumos. "SEB līzings" konstatēja, ka tiem līzinga līgumiem, par kuriem klienti kavēja norēķinus, laicīgi neapmaksājot vismaz divus pēc kārtas izrakstītus ikmēneša rēķinus, ar otro nokavēto rēķinu tika nekorekti rēķināts līgumsods - tas tika rēķināts ne tikai no iepriekšējā rēķina kavētās pamatsummas un procentiem, bet arī no iepriekšējā rēķinā iekļautā līgumsoda, lai gan šāda vienošanās pušu starpā nepastāvēja.

"SEB līzings" uzlaboja sistēmu un jau 2013.gada novembrī kļūda un tās atkārtošanās iespējas tika pilnībā novērstas. Vienlaicīgi "SEB līzings" identificēja tos klientus un līgumus, kurus šī kļūda ir skārusi, un veica nepieciešamos pārrēķinus, lai noteiktu kļūdas apmēru. "SEB līzings" pieņēmis lēmumu kompensēt klientiem nepareizi ieturēto līgumsoda apmēru.

Katram kļūdas skartajam klientam kā papildu kompensāciju "SEB līzings" izmaksās arī likumiskos procentus, kas tiek aprēķināti, piemērojot Civillikumā noteikto likmi 6% gadā un ieturot no tiem normatīvajos aktos noteiktos nodokļus. Šajā kompensācijas aprēķināšanas gadījumā 2014.gada 30.aprīlis tiek noteikts kā likumisko procentu gala aprēķināšanas datums.

Izstrādāta kārtība, kā kļūdas skartajiem klientiem tiks izmaksāta kompensācija un likumiskie procenti.

Klientiem, kuriem joprojām ir spēkā esošs "SEB līzinga" līgums, atlikušās līzinga saistības automātiski tiks samazinātas par aprēķinātās kompensācijas apmēru. Informācija par kompensācijas apmēru tiks pievienota kārtējam līzinga rēķinam.

Klientiem, kas jau atmaksājuši līzinga saistības, kompensācija tiks pārskaitīta uz klienta norēķinu kontu "SEB bankā" vai klienta kontu citā bankā, ja tāds saskaņā ar iepriekšējo sadarbību "SEB līzingam" ir zināms, bet gadījumā, ja klientam ir no līzinga līguma izrietošs parāds pret SEB grupu, parāds tiks automātiski samazināts par kompensācijas apmēru.

Visiem klientiem, kas izmanto "SEB bankas" internetbanku "Ibanka", informācija par kompensācijas saņemšanu tiks nosūtīta arī, izmantojot "Ibankas" pastu.

Gadījumā, ja "SEB līzingam" nebūs zināms klienta konts kompensācijas veikšanai, klientam pa pastu tiks izsūtīts paziņojums ar aicinājumu iesniegt "SEB līzingam" konta numuru, uz kuru pārskatīt kompensāciju.

Kompensācijas un likumisko procentu summa, kas nav eiro valūtā, tiks konvertēta pēc "SEB bankas" noteiktā komerckursa, kas būs spēkā izmaksas veikšanas brīdī.

Klientiem, kuru konts "SEB līzingam" ir zināms, un klientiem, kam ir no attiecīgā līzinga līguma izrietošas saistības pret SEB grupu, kompensācija tiks izmaksāta vai attiecīgi samazinātas saistības par kompensācijas apmēru ne vēlāk kā līdz šā gada 30.aprīlim. Klientiem, kuru konts "SEB līzingam" nav zināms, kompensācija tiks izmaksāta ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā pēc klienta konta numura saņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!