Foto: F64

"Swedbank" grupas peļņa Latvijā šā gada pirmajā ceturksnī veidoja 25,5 miljonus eiro, kas ir par 19,2% mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā laika posmā, liecina bankas finanšu pārskats.

Savukārt "Swedbank" pašas peļņa sasniedza 23,7 miljonus eiro, kas ir par 19,5% mazāk.

"Swedbank" ārējās komunikācijas vadītāja Vineta Savicka informēja, ka ienākumi samazinājušies zemo procentlikmju ietekmē, savukārt izdevumu samazinājums panākts, turpinot fokusēties uz darbības efektivitātes palielināšanu. Lai arī mazākos apjomos, tomēr turpinājās iepriekš veikto uzkrājumu atbrīvošana.

"Lai arī ļoti zemās procentlikmes radījušas sarežģītu vidi bankām, tomēr vienlaikus tās sekmē klientu aktivitāti, īpaši kreditēšanas jomā," skaidro "Swedbank" vadītājs Latvijā Māris Mančinskis.

Līdz ar maksātnespējas likumdošanas sakārtošanos un "Swedbank" pievienošanos valsts atbalsts programmai mājokļa iegādei esot atjaunojusies klientu interese par mājokļa kredītiem, savukārt uzņēmumu kreditēšana pieaugusi pat par 87%, salīdzinot ar situāciju pirms gada.

Pensiju fondos noguldītie klientu uzkrājumi pieauga par 46 miljoniem eiro, vēsta banka.

Jauno kredītu apjoms 2015. gada pirmajā ceturksnī sasniedza 176 miljonus eiro, salīdzinot ar 100 miljoniem eiro attiecīgajā periodā pirms gada.

Ceturkšņa laikā uzņēmumi no "Swedbank" aizņēmušies 135 miljonus eiro, kas ir par 87% vairāk nekā pērnā gada sākumā. Vienlaikus mājokļu kreditēšana ir augusi par 25%, bet patēriņa finansēšana ir dubultojusies.

Visvairāk finansētas ir  lauksaimniecības un mežsaimniecības, tirdzniecības, ūdens apgādes, transporta, kā arī informācijas tehnoloģiju un komunikāciju nozares.

"Swedbank" kopējais kredītportfelis pirmajā ceturksnī samazinājās par 1%, salīdzinot ar 2014. gada beigām, bet noguldījumu apjoms palielinājās par 2%. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, noguldījumu apjoms pieaudzis par 12%.

"Swedbank" slikto kredītu līmenis turpināja samazināties un 2015. gada pirmā ceturkšņa beigās bija 147 miljoni eiro. Slikto kredītu īpatsvars pašlaik vērtējams kā  mērens, min bankā.

Saskaņā ar bankas finanšu pārskatu "Swedbank" grupa Latvijā 2014.gada pirmajā ceturksnī strādāja ar 31,5 miljonu eiro peļņu, bet bankas peļņa veidoja 29,4 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!