Foto: LETA

Ar pirmā bezkontakta norēķinu termināļa uzstādīšanu ātrās apkalpošanas restorānā "Wok to Walk" Rīgā, Aspazijas bulvārī 30, "Swedbank" pirmdien sāk bezkontakta norēķinu sistēmas ieviešanu Latvijā.

Jau šoruden Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja saņemt jaunu maksājumu karti ar bezkontakta norēķinu tehnoloģiju. Šis jauninājums ļaus norēķināties par nelieliem pirkumiem līdz 10 eiro, neievadot PIN kodu, bet vienkārši pietuvinot karti norēķinu terminālim. Banka paziņojumā medijiem informē, ka tādējādi karšu maksājumi tiks padarīti vēl ērtāki un vienlaikus būs tikpat droši kā līdz šim.

Pirmās "Swedbank" bezkontakta norēķinu kartes gaidāmas vasarā, bet jau tagad visas jaunās karšu norēķinu pieņemšanas ierīces tirgotājiem tiek izsniegtas ar bezkontakta norēķinu iespēju.

"Swedbank" dati rāda, ka vairāk nekā 60% karšu maksājumu tiek veikti par nelieliem ikdienas pirkumiem, kuru vērtība nepārsniedz 10 eiro. "Jaunā bezkontakta tehnoloģija, kas sekmīgi ieviesta arī citās pasaules valstīs, ļauj veikt maksājumus, vienkārši nopīkstinot karti. Redzam, ka tas padarīs ērtāku ikdienu un ietaupīs laiku gan pircējiem, gan pārdevējiem, jo tagad, veicot 6 no 10 pirkumiem, atliks tikai pietuvināt maku maksājumu terminālim, līdzīgi, kā to esam pieraduši darīt sabiedriskajā transportā, lietojot e-talonu," paziņojumā medijiem raksta "Swedbank" valdes loceklis un Uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Reinis Rubenis. Viņš domā, ka gada laikā šāda karte būs vismaz katram otrajam iedzīvotājam un tas būs lielisks pamudinājums padarīt mūsdienīgākas norēķinu sistēmas arī tirgotājiem visā Latvijā.

Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča uzskata, ka bezkontakta kartes ievērojami atvieglos iepirkšanos tūristiem, jo šāda sistēma pieejama daudzās valstīs, kur tie pieraduši pie ātra un droša maksājuma.

Uzņēmuma "Wok to Walk" valdes locekle Linda Liepiņa saredz vairākas priekšrocības, ko sniedz jaunā termināļa izvietošana. Pirmkārt, laika ekonomija klientu apkalpošanā, ņemot vērā, ka maksājumus ar karti izdara vairāk nekā 50% "Wok to Walk" apmeklētāji. Otrkārt, šāda tipa banku kartes jau tiek izmantotas citās valstīs, līdz ar to ārvalstu viesiem ar tām būs iespējams norēķināties arī "Wok to Walk".

Iedzīvotāji jaunajām maksājumu kartēm varēs pieteikties drīzumā, un to izsniegšanu banka plāno sākt rudenī. Tādējādi gada laikā lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju un tirgotāju būs pieejamas jaunās maksājumu kartes un norēķinu sistēmas. Līdz ar jaunās bezkontakta norēķinu tehnoloģijas ieviešanu "Swedbank joprojām saglabās īpašās kartes dažādām iedzīvotāju grupām - jauniešiem, uzņēmējiem u.tml.

Bezkontakta norēķinu kartes jau ir izplatīts risinājums ASV, Lielbritānijā, Austrālijā, Zviedrijā, Šveicē, Norvēģijā, Spānijā, Francijā, Nīderlandē un citur. Tāpēc bezkontakta maksājumu tehnoloģija Latvijā vienkāršos norēķinus arī tūristiem, kuru rīcībā jau tagad lielākoties ir bankas maksājumu kartes ar bezkontakta norēķinu tehnoloģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!