Foto: LETA
Uzņēmēji ir laicīgi sagatavojušies cenu paralēlās atspoguļošanas periodam, kas sāksies 1.oktobrī, pirmdien intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" teica Eiro projekta vadītāja Dace Kalsone.

Cenu paralēlās atspoguļošanas periodā cenas būs jānorāda gan latos, gan eiro un daudzi tirgotāji to ir sākuši darīt jau laicīgi. Pārpratumi šajā periodā ir iespējami, tāpēc arī pircējiem rūpīgi jāseko līdzi cenu izmaiņām, par kļūdām ziņojot tirgotājiem, norādīja Kalsone.

Viņa arī atgādināja, ka cenu atspoguļošanu uzraudzīs arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

Arī Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē, ka jau no 1.oktobra, izsniedzot kases čeku patērētājam — fiziskajai personai, darījuma kopsummai čekos ir jābūt norādītai gan latos, gan eiro. Darījuma kopsummai vienlaikus gan latos, gan eiro no 2013.gada 1.oktobra līdz 2014.gada 30.jūnijam jābūt norādītai, arī noformējot VID reģistrētās kvītis.

Kā izņēmumi, uz kuriem neattiecas prasība darījumu kopsummu kases čekos un kvītīs norādīt gan latos, gan eiro, ir noteikti tirdzniecības automāti (piemēram, kafijas, sulu, saldumu automāti, kas izsniedz preci bez pārdevēja klātbūtnes). Gadījumos, ja tomēr pircējs vēlēsies zināt darījuma kopsummu gan latos, gan eiro, minēto kases aparātu modeļu lietotājiem pēc pircēja pieprasījuma tā būs jāieraksta kases čekā ar roku un jāapstiprina ar savu parakstu, atgādina VID.

"Delfi" jau ziņoja, ka no 1.oktobra Latvijā sākas paralēlais cenu atspoguļošanas periods, kad preču un pakalpojumu cenām jābūt atspoguļotām divās valūtās – latos un eiro. Tāpat arī patērētājiem izsniegtajos čekos darījumu kopsummai ir jābūt norādītai kā latos, tā eiro.

Aprēķinot preču un pakalpojumu cenas eiro, tas jādara, izmantojot Eiropas Savienības Padomes noteikto oficiālo maiņas kursu - 0,702804 lati par vienu eiro, kā arī ievērojot Euro ieviešanas kārtības likumā noteiktos cenu noapaļošanas principus.

Cenu paralēlās atspoguļošanas periods ilgs līdz 2014. gada 30. jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!