Foto: LETA
"Trasta komercbanka" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādājusi ar zaudējumiem 4,663 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,7 reizes mazāk nekā 2014. gadā, liecina bankas publiskotais finanšu pārskats. Savukārt "Trasta komercbankas" grupa pagājušo gadu noslēgusi ar zaudējumiem 6,205 miljonu eiro apmērā, kas ir samazinājums gandrīz 2,3 reizes.

Vienlaikus bankas vadība atzīme, ka, pateicoties pirmskrīzes gadu piesardzīgai dividenžu izmaksas politikai, "Trasta komercbankas" rīcībā ir 10,9 miljoni eiro kapitāla rezerve nesadalītās peļņas veidā.

"2015. gada ceturtajā ceturksnī banka turpināja ieguldīt līdzekļus biznesa attīstībā atbilstoši jaunajam biznesa modelim. Ņemot vērā augošās prasības Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas politikā (NILLNTF) gan no Latvijas uzraugošo iestāžu puses, gan Eiropas Savienības mērogā, kā arī sekojot iekšējam restrukturizācijas plānam, "Trasta komercbanka" ir pieņēmusi lēmumu uzlabot iekšējās kontroles sistēmu. Lai to paveiktu, banka investēja gan informācijas tehnoloģiju sistēmās, gan cilvēkresursos, pastiprinot klientu uzraudzības, iespējamo NILLNTF risku identificēšanas un novēršanas procesus," teikts finanšu pārskata vadības ziņojumā.

Tāpat bankas vadība atzīmē, ka komandā sākuši strādāt jauni speciālisti ar lielu pieredzi šajā jomā un ar atbilstošiem starptautiskiem sertifikātiem. Ir pilnveidoti un padziļināti arī vairāki ar NILLNTF risku novēršanu saistīti procesi, piemēram, risku vērtēšanas, uzraudzības un novēršanas modeļi, klientu akceptēšanas un novērtēšanas procesi u.tml.

Tāpat kā iepriekšējos 2015. gada ceturkšņos, viena no bankas prioritātēm bijusi jaunu tehnoloģiju ieviešana, tādēļ gada pēdējā ceturksnī tika pabeigta CRM sistēmas ieviešana. Jaunās bankas sistēmas attīstīšana turpināsies arī 2016. gadā, norāda bankas vadība.

2015. gada 31. decembrī "Trasta komercbankas" aktīvi bija 432,116 miljonu eiro apmērā, kas ir par 25,6% jeb 148,995 miljoniem eiro mazāk nekā 2014. gada beigās, kad bankas aktīvi bija 581,111 miljoni eiro.

Tāpat bankas vadība informē, ka pagājušā gada beigās "Trasta komercbankas" piesaistīto noguldījumu apmērs sasniedza 343,53 miljonus eiro, bet bankas kredītportfelis bija 96,31 miljona eiro apmērā.

Bankas vadība arī atzīmē, ka 2015. gada jūlijā nolemts palielināt pamatkapitālu par 15 miljoniem eiro, papildus izlaižot 15 miljonus balsstiesīgu akciju ar vienas akcijas nominālvērtību un pārdošanas cenu viens eiro. Emitējot minētās akcijas, bankas pamatkapitāls pieaugs līdz 35 641 316 eiro. Emisijas apmaksas termiņš ir 2016.gada 10.marts.

2014. gadā "Trasta komercbanka" strādāja ar zaudējumiem 12,753 miljonu eiro apmērā, bet bankas grupas zaudējumi bija 14,009 miljoni eiro.

Bankas konsolidācijas grupu veido meitasuzņēmums "TKB Līzings" un tā meitasuzņēmumi "TKB Leasing Tajikistan", "TKB LU" un "Project 1", kā arī "Heckbert C7 Holdings" un tā meitasuzņēmums "Ferrous Kereskedelmi KFT".

Pēc aktīvu apmēra "Trasta komercbanka" 2015. gada septembra beigās bija 12. lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!