Foto: stock.xchng

Valsts parāds šogad gada beigās būs 5,553 miljardi latu, kas ir par 337 miljoniem latu lielāks nekā pagājušā gada beigās, pavēstīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Prognozēts, ka valsts parāds šogad būs apmēram 37% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Āboliņš arī norādīja, ka plānotā pirms termiņa Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevuma atmaksa būtiski neietekmēs parāda apmēru gada beigās. "Ņemot vērā, ka SVF atmaksai gandrīz pilnā apmērā tiks izmantoti tikko veiktajā eiro obligāciju emisijā piesaistītie resursi, SVF aizdevuma pārfinansēšana parāda apmēru gada beigās būtiski neietekmēs," teica Āboliņš.

Jau ziņots, ka Latvija 5.decembrī emitēja septiņu gadu obligācijas 1,25 miljardu ASV dolāru apmērā. Obligāciju fiksētā procentu likme ir 2,75%, bet ienesīgums - 2,889%. Obligāciju emisijā iegūtie resursi tiks izmantoti, lai šogad pirms termiņa atmaksātu visu SVF aizņēmumu 503,5 miljonu latu apmērā.

Valsts kases dati liecina, ka valsts parāds šogad desmit mēnešos palielinājies par 172 miljoniem latu, salīdzinot ar pērnā gada beigām, un oktobra beigās bija 5,388 miljardu latu nominālvērtībā

Valsts parāds pērn decembra beigās bija 5,216 miljardi latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!