Foto: F64
Alkohola ražotāju ceturtdien rīkotā protesta dēļ, kura laikā uz pusstundu tika apturētas ražotnes un nestrādāja veikali, nesīs valstij vismaz 11 tūkstošu latu zaudējumus akcīzes, iedzīvotāju ieņēmumu un pievienotās vērtības nodoklī (PVN), lēš protestu dalībnieki.

Foto galerija

AS "Latvijas balzāms" valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons uzskata, ka uzņēmuma ceturtdienas dīkstāves dēļ valsts zaudēs 5,6 tūkstošus latu akcīzē un PVN, savukārt SIA "Jaunalko" valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters aplēsis, ka viņa vadītās ražotnes nestrādāšana izmaksājusi valstij sešus tūkstošus latu, ko veido sociālais nodoklis, akcīzes nodoklis un PVN.

Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība ARTA informē, ka protesta akcijas laikā ceturtdien uz pusstundu tika apturēta ražošana uzņēmumos "Latvijas balzāms" un SIA "Jaunalko", kā arī nestrādāja specializētie ARTA biedru uzņēmumu dzērienu tirdzniecības veikali, tajā skaitā 50 "Latvijas balzama" veikali, dzērienu veikali "Vintage" un "Eirovīns", apstājās darbs uzņēmumu "LIVIKO", "Mobil Plus", "Park MV", "Dylan Distribution" un "Prike Latvija" birojos un nestrādāja produktu izplatītāji. Kopumā protesta akcijā iesaistījās vairāk kā 1500 nozares darbinieku.

Jau ziņots, ka uzņēmumi rīkoja dīkstāves akciju, tādā veidā protestējot pret kārtējo ekonomisko nepamatoto valdības lēmumu - celt akcīzes nodokli stiprajam alkoholam, lai konsolidētu budžetu.

Nozares uzņēmumi uzskata, ka valdība ignorē iepriekš uzņēmējiem dotos solījumus un realitāti – akcīzes ieņēmumi stipro alkoholisko dzērienu segmentā krītas gadu no gada, un akcīzes palielinājums nekādā mērā neļaus savākt iecerētos papildus nodokļus, jo nelegālā tirgus īpatsvars stipro dzērienu segmentā veido jau 40% un turpina pieaugt.

ARTA uzņēmumi uzsver, ka valsts politikai alkoholisko dzērienu jomā ir jābūt vienlīdzīgai attiecībā pret visiem dzērieniem un jābalstās uz ekonomiskajiem rādītājiem nevis spontāni pieņemtiem lēmumiem.

Protesta akcijā piedalījās alkoholisko dzērienu ražotāji "Latvijas Balzāms", SIA "Jaunalko" un lielākie nozares importētāji un tirgotāji kā "Liviko", "Mobil Plus ADV", "Park MV", "Dylan Distribution", "Prike Latvija". Nozares reakciju un viedokli atbalstīja arī Latvijas Tirgotāju asociācija un veikalu tīkls "Eirovīns".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!