Foto: PantherMedia/Scanpix
Pašlaik attiecībā uz parādnieku kaimiņiem un apsaimniekotājiem izveidojusies negodīga situācija - parādnieka dzīvoklis tiek pārdots izsolē, bet jaunajam īpašniekam par iepriekšējiem parādiem nav daļas, intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" skaidro dzīvojamo māju apsaimniekotāja "Hausmaster" valdes locekle Līga Briķena.

"Uzskatu, ka problēmu būtu mazāk, ja dzīvokļa parāds būtu piesaistīts arī īpašumam, nevis tikai personai," viņa norāda.

Briķena gan atzīst, ka fizisko personas maksātnespējas bija nepieciešamas, jo "cilvēks nevar palikt mūža verdzībā un parādu jūgā".

"Ja mēs skatāmies uz katru individuālo cilvēku, nu nav viņš vainīgs pie globālās finanšu krīzes. (..) Tomēr ir otra medaļas puse. Neatgūstamo parādu problēmas gadījumi mums ir aptuveni 30 mājās, kur mēs tos risinām kopā ar pārējiem dzīvokļu īpašniekiem. Un viņi mums saka: "Tas nav godīgi, ka mums ir jāsedz šis parāds. Galu galā jaunais dzīvokļa īpašnieks, kurš to nopirka izsolē, to ieguva par izdevīgu cenu – viņš pirka lētāk.""

Briķena uzskata, ka šāda sistēma nav taisnīga, jo izsolēs dzīvokļi ir lētāki. Tāpat ir gadījumi, kad parādniekam ir vairāku tūkstošu eiro parāds, bet pēc fiziskas personas maksātnespējas plāna trijos gados viņš samaksā vien 50 eiro. "Viņam šis maksātnespējas process būs beidzies, un viņš būs brīvs no visiem kreditoriem, arī apsaimniekotāja. Bet šis parāds ir palicis uz māju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!